Groep 5: Advocaat wint van uitgeschakelde Turken

10 oktober 2009, 19:54   Bijgewerkt: 10 oktober 2009, 23:48

Dick Advocaat is goed begonnen in België. Zijn eerste wedstrijd als bondscoach leverde direct een overwinning op. Turkije, dat door resultaten eerder op de avond al uitgeschakeld was voor WK-deelname, werd met 2-0 verslagen. Het betekende voor België de eerste zege na een serie van vijf nederlagen op rij.

Emile Mpenza was de grote man aan Belgische kant. De bijna vergeten spits van FC Sion maakte beide goals, waarvan de eerste een buitenspelluchtje had. Jan Vertonghen, Gill Swerts en Moussa Dembélé stonden in de basis, evenals oud-Ajacied Thomas Vermaelen en voormalig Roda JC-speler Roland Lamah. De overwinning was verdiend, want de Belgen waren feller en scherper dan de Turken.

De Turken kregen vlak voor de wedstrijd al een dreun te verwerken, toen bleek dat Bosnië-Herzegovina met 0-2 gewonnen had van Estland. Hierdoor was Bosnië zeker van de tweede plaats en konden de Turken WK-deelname vergeten. VfL Wolfsburg-spits Edin Dzeko brak de ban voor Bosnië in Estland, Vedad Ibisevic van 1899 Hoffenheim maakte na de pauze het tweede doelpunt. Bosnië mag nu proberen om zich via de play-offs voor het eerst in de historie te plaatsen voor het WK.

Spanje, dat al zeker was van groepswinst, behield een perfecte score. Bij Armenië boekte de Europees kampioen de negende kwalificatiezege op rij: 1-2. Cesc Fabregas zette de ploeg na ruim een half uur op voorsprong. Robert Arzoemanian gaf de 9000 fans een kwartier na rust hoop op een stunt. Hij kreeg het doelpunt toegewezen, al leek Carles Puyol de bal in eigen doel te koppen. De verrassende 1-1 prijkte maar vijf minuten op het scorebord. Juan Mata scoorde vanaf elf meter. De spits van Valencia was zelf onderuit gehaald door keeper Roman Berezovski.