Preview: de slotdag van de EK-kwalificatie

10 oktober 2011, 12:00   Bijgewerkt: 11 oktober 2011, 10:16

Vijf EK-tickets en acht plekken in de play-offs. Dat is waar dinsdag om gespeeld wordt op de slotdag van de kwalificatiecyclus naar het Europees kampioenschap van 2012 in Polen en Oekraïne. In twee wedstrijden, Denemarken-Portugal en Frankrijk-Bosnië, strijden de nummers één en twee van de groep zelfs in een rechtstreeks duel om EK-deelname. FCUpdate.nl loopt de situatie in de groepen even na.

Groep A

Duitsland-België

Turkije-Azerbeidzjan

Kazachstan-Oostenrijk

Wat niemand een paar weken geleden voor mogelijk hield, is toch het geval: België heeft plaatsing voor de play-offs in eigen hand. Omdat Turkije afgelopen vrijdag verloor, zijn de Belgen opgeklommen naar de tweede plaats. De situatie is dus helder: een overwinning op het reeds geplaatste Duitsland volstaat voor de Belgen om de play-offs te halen. Wint België niet in Duitsland, dan komt het Turkije van coach Guus Hiddink langszij als het thuis wint van het nietige Azerbeidzjan.

Groep B

Rusland-Andorra

Ierland-Armenië

Macedonië-Slowakije

{image-old[60384][right-half][]}Rusland heeft alle troeven in handen in Groep B. De ploeg van coach Dick Advocaat deed vrijdag zeer goede zaken door concurrent Slowakije met 0-1 te verslaan en kan het karwei thuis tegen Andorra afmaken. Een overwinning is genoeg voor groepswinst. Als we er vanuit gaan dat Rusland geen fout maakt, strijden Ierland en het verrassende Armenië om de tweede plaats. Beide teams treffen elkaar in Dublin. Ierland verdedigt één punt voorsprong en heeft dus aan een gelijkspel genoeg om zich te verzekeren van een plekje in de play-offs voor het EK.

Groep C

Slovenië-Servië

Italië-Noord-Ierland

Wie voorafgaand aan deze kwalificatiereeks geld ingezet had op Estland, was ongetwijfeld voor gek verklaard. Toch zou het zomaar kunnen dat Estland volgende maand mee mag doen aan de play-offs. Het landje won vrijdag zijn laatste kwalificatiewedstrijd van Noord-Ierland en nam daarvoor de tweede plaats over van Servië. De Serviërs hebben nog één wedstrijd voor de boeg, uit tegen Slovenië. Een puntje is genoeg voor Servië om Estland te achterhalen, maar Slovenië-uit is zeker geen makkie. Heel Estland zal gespannen voor de televisie zitten.

Groep D

Frankrijk-Bosnië-Herzegovina

Albanië-Roemenië

{image-old[49257][left-half][]}Groep D eindigt met de mooist denkbare finale: een rechtstreeks duel tussen de nummers één en twee van de poule. Frankrijk en Bosnië kunnen de groep allebei nog winnen en dinsdag mogen de landen onderling bepalen wie direct naar het EK gaat en wie de play-offs in moet. Frankrijk verdedigt voor eigen publiek een voorsprong van één punt en heeft dus aan een gelijkspel genoeg. Naar beneden hoeven Frankrijk en Bosnië-Herzegovina niet te kijken, nummer drie Roemenië is uitgeschakeld.

Groep E

Zweden-Nederland

Moldavië-San Marino

Hongarije-Finland

{image[277770][right-half][]}Voor Oranje staat niets meer op het spel. De ploeg is al lang en breed zeker van groepswinst en heeft ook zijn plek als groepshoofd op het EK veilig gesteld. Zweden daarentegen heeft nog alle belang bij een goed resultaat. Het land is al zeker van de tweede plaats in de groep, maar kan nog de beste nummer twee worden en dat leidt ook tot een direct EK-ticket. Om de beste nummer twee van alle groepen te worden, moet Zweden winnen van Oranje. Dan is de buit binnen. Bij een remise is het afhankelijk van de resultaten in groepen F en H.

Groep F

Georgië-Griekenland

Kroatië-Letland

Malta-Israël

Griekenland zette vrijdag een belangrijke stap naar het EK van volgend jaar door Kroatië met 2-0 te verslaan. De Grieken namen hierdoor de leiding in de groep over van de Kroaten en kunnen het karwei dinsdag op bezoek bij Georgië afmaken. Kroatië speelt op de slotdag thuis tegen Letland. Voor de Kroaten is de opdracht helder: winnen. Als dat lukt, kan het land ook nog de beste nummer twee worden.

Groep G

Zwitserland-Montenegro

Bulgarije-Wales

In deze groep zijn alle kaarten geschud. Engeland speelde vrijdag met 2-2 gelijk bij Montenegro en dat was voor hen voldoende om de groep te winnen. Omdat Zwitserland onderuit ging bij Wales (2-0), is Montenegro zeker van plek twee. De laatste wedstrijden zijn dus enkel voor volk en vaderland, de eer en de winstpremie.

Groep H

Denemarken-Portugal

Noorwegen-Cyprus

{image-old[59342][left-half][]}Niet alleen Groep D, maar ook Groep H krijgt een grote finale. Ook hier spelen de nummers één en twee tegen elkaar, met de groepswinst als inzet. Het enige verschil met Frankrijk-Bosnië is dat hier de huidige nummer twee (Denemarken) thuis speelt. De Denen moeten winnen om Portugal te passeren. Aardig detail: als Zweden niet wint van Nederland, kunnen Denemarken en Portugal het op een akkoordje gooien. Een gelijkspel helpt beide teams dan naar het EK; Portugal als groepswinnaar en Denemarken als beste nummer twee. Om die reden is de aftrap van Zweden-Nederland verzet naar 20.15 uur, hetzelfde aanvangstijdstip als Denemarken-Portugal.

Groep I

Spanje-Schotland

Litouwen-Tsjechië

Schotland en Tsjechië vechten om de tweede plaats in de groep achter het superieure Spanje. De Tsjechen raakten hun tweede plek dit weekend kwijt omdat het zelf met 0-2 verloor van de wereldkampioen en Schotland drie punten pakte in Liechtenstein (1-0). Schotland heeft de boel nu dus in eigen hand, maar moet wel op bezoek bij Spanje. Alleen als Schotland wint, is het zeker van plek twee. Blijft een Schotse stunt uit, dan kan Tsjechië profiteren. De Tsjechen spelen op de slotdag van deze kwalificatiecyclus een uitwedstrijd tegen het uitgeschakelde Litouwen.

Duitsland, Spanje, Italië, Nederland, Engeland en gastlanden Polen en Oekraïne zijn al zeker van deelname aan het Europees kampioenschap van volgend jaar.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen