Groep B: Rusland naar EK, Ierland in play-offs

11 oktober 2011, 23:51   Bijgewerkt: 12 oktober 2011, 12:31

Armenië heeft niet kunnen zorgen voor een stunt in Groep B. De Oost-Europeanen hadden zich op de laatste speeldag verrassend voor de play-offs voor het EK 2012 kunnen plaatsen als er op bezoek bij Ierland gewonnen zou worden, maar de ploeg ging met 2-1 ten onder. Hierdoor hielden de Ieren de tweede plek op de laatste speeldag vast. Rusland stelde de groepswinst veilig door een 6-0 zege op Andorra en plaatste zich daardoor rechtstreeks voor het eindtoernooi.

De spelers van Armenië werd een flinke bonus in het vooruitzicht gesteld als ze zich met hun land weten te kwalificeren voor het EK van 2012. Mocht de voetbaldwerg er onverhoopt in slagen om zich te plaatsen voor het eindtoernooi, dan zou het team het niet misselijke bedrag van drie miljoen euro uitgekeerd krijgen. Het mocht echter niet baten voor de Oost-Europeanen. De bezoekers gingen wel op zoek naar de cruciale winst tegen de Ieren, maar kregen twee minuten voor rust het deksel op de neus dankzij een eigen doelpunt van Valeri Aleksanyan: 1-0. Op dat moment stonden de Armenen al met tien man nadat Roman Berezovskiy halverwege de tweede helft met een directe rode kaart was weggestuurd.

Richard Dunne verdubbelde na een uur spelen de voorsprong van de Ieren. De bezoekers gingen op zoek naar de aansluiting en kregen deze nauwelijks vijf minuten later al dankzij een treffer van Henrikh Mkhitaryan. Nadat Kevin Doyle tien minuten voor tijd voor de tweede keer geel zag, zetten de Armenen alles op alles om nog een overwinning over de streep te trekken, maar de 2-1 achterstand blijf ongewijzigd. Hierdoor grepen de Ieren een ticket voor de play-offs en moet Armenië zich tevreden stellen met de derde plaats.

Het Rusland van bondscoach Dick Advocaat wist de eerste plek in Groep B met succes te verdedigen op de laatste speeldag. Het nietige Andorra werd dankzij treffers van Alan Dzagoev (2x), Roman Pavlyuchenko, Sergei Ignashevich, Denis Glushakov en Dinijar Bilyaletdinov eenvoudig opzij gezet. In een duel om des keizers baard hielden Macedonië en Slowakije elkaar in evenwicht: 1-1.