Ronaldo kopt Portugal naar laatste vier op EK

Ger
21 juni 2012, 22:37   Bijgewerkt: 21 juni 2012, 23:36

Portugal heeft zich als eerste deelnemer toegang verschaft tot de halve finales van het EK in Polen en Oekraïne. De ploeg van bondscoach Paulo Bento was donderdagavond te sterk voor Tsjechië: 1-0. Cristiano Ronaldo scoorde in Warschau diep in de tweede helft het enige doelpunt.

Zonder de geblesseerde aanvoerder Tomas Rosicky bleef de equipe van keuzeheer Michal Bilek aanvankelijk nog goed overeind. Naarmate de eerste helft vorderde nam Portugal de regie echter steeds strakker in handen, al bleven vloeiende aanvallen vrijwel uit. In de slotminuut opende Ronaldo niettemin bijna de score. De aanvaller nam de bal knap op de borst aan, draaide kundig weg en schoot vervolgens tegen de paal. Even eerder had hij al met een omhaal indruk gemaakt.

Ronaldo, zondag twee keer trefzeker tegen Oranje, tekende elf minuten voor het einde alsnog voor de beslissing. Uit een voorzet van João Moutinho kopte hij de bal met een stuit achter Peter Cech. In de resterende speeltijd wist Tsjechië geen slotoffensief meer te produceren. Woensdag is de winnaar van het duel tussen Spanje en Frankrijk de tegenstander van Portugal in Donetsk.