Senegal-Ivoorkust gestaakt, Nigeria op schot

13 oktober 2012, 23:29   Bijgewerkt: 14 oktober 2012, 01:21

Het beslissende Afrika Cup-kwalificatieduel tussen Senegal en Ivoorkust is zaterdag een kwartier voor tijd gestaakt vanwege rellen. Kort nadat Didier Drogba voor de 0-2 had gezorgd, ging het mis op de tribunes in het Senegalese Dakar.

Drogba opende in de 52ste minuut de score en verdubbelde een kleine twintig minuten later uit een strafschop de Ivoriaanse voorsprong. Daardoor kon Senegal fluiten naar een ticket voor de Afrika Cup, begin volgend jaar in Zuid-Afrika, aangezien het de uitwedstrijd begin september al met 4-2 had verloren. Dat konden sommige heethoofden niet verkroppen.

Het is nog onduidelijk of en - zo ja - wanneer het duel wordt uitgespeeld. Ivoorkust staat in elk geval op de drempel van het eindtoernooi. Ghana, Mali en titelhouder Zambia zijn, naast het gastland, al zeker van deelname.

Nigeria speelde zichzelf ook in dat rijtje. Het won thuis met 6-1 van Liberia en dat was ruim genoeg na het 2-2 gelijkspel in de heenwedstrijd. Oud-VVV’er Ahmed Musa maakte in Calabar één van de doelpunten voor de Super Eagles.

Tunesië had voor eigen publiek genoeg aan een 0-0 gelijkspel tegen Sierra Leone. De noorderlingen sloten de uitwedstrijd namelijk af op 2-2. Streekgenoot Marokko kwalificeerde zich ook. De Leeuwen van de Atlas verloren het eerste duel met Mozambique verrassend met 2-0, wat bondscoach Eric Gerets zelfs zijn baan kostte. Met Rachid Taoussi op de bank werd de schade thuis hersteld: 4-0. De laatste drie treffers, waarvan de 4-0 werd gemaakt door oud-PSV'er Nordin Amrabat, vielen wel pas na de 65ste minuut, nadat Mozambique met tien man was komen te staan.