Column: Munsterman staat voor cruciale keuzes

Ger
26 februari 2013, 13:00

Met voorzitter Joop Munsterman als belangrijkste aanjager klom FC Twente de afgelopen jaren naar de top van de Eredivisie. Het eerste landskampioenschap in de geschiedenis van de Enschedese club vormde in 2010 de ultieme bekroning. Sindsdien viel er beduidend minder te juichen in de Grolsch Veste. Met het vertrek van trainer Steve McClaren lijdt Munsterman opnieuw gezichtsverlies.

De komst van de eigenzinnige Amsterdammer werd binnen de organisatie van FC Twente allerminst breed gedragen. Munsterman wilde echter niemand anders en besloot de interne kritiek op Adriaanse weg te wuiven. "Hij speelt attractief en aanvallend voetbal vanuit een goede organisatie. Daar mag je het woord spectaculair aan toevoegen", verdedigde de preses zijn keuze. Adriaanse slaagde er echter binnen een half jaar in al zijn krediet te verspelen in Enschede. Juist zijn door Munsterman geroemde aanvallende instelling beviel de spelers niet, wat leidde tot tegenvallende prestaties.

munsterman

munsterman

Zijn rentree had eigenlijk alleen met de historische zege bij PSV (2-6) een hoogtepunt. Daarna strompelde FC Twente door het restant van de competitie en werd het seizoen afgesloten op de tegenvallende zesde positie. In de nacompetitie werd vervolgens verloren van RKC Waalwijk. Slechts met dank aan de Fair Play Cup mocht FC Twente alsnog internationaal voetbal spelen. In de lopende voetbaljaargang bleven de Enschedeërs te vaak ondermaats presteren. Zo werd een blamerende bekernederlaag geleden tegen FC Den Bosch en kwam aan het verblijf in de Europa League al voor de winter een einde.

Het falen van McClaren mag, evenals de mislukte periode onder Adriaanse, ook Munsterman aangerekend worden. Met de Brit werd een trainer in huis gehaald die het vizier nadrukkelijk op de korte termijn heeft gericht. Het laten doorstromen van jeugdspelers, toch een wens van Munsterman, heeft daarbij geen prioriteit. Op een korte periode na slaagde McClaren er bovendien nooit in het elftal herkenbaar voetbal te laten spelen. De optredens van FC Twente zorgden voor steeds meer ergernis op de tribunes. "Clean shit" stond bij de laatste thuiswedstrijd op een spandoek te lezen.

FC Twente onderstreept nog maar eens dat het bijzonder lastig is om een pas verworven status van topclub te handhaven. Het is niets minder dan een huzarenstukje om telkens de juiste spelers én trainers te strikken. Munsterman heeft het ambitieuze FC Twente nu enkele keren achter elkaar een doodlopende steeg laten nemen. Zijn komende beslissingen zijn cruciaal voor de toekomst van de Tukkers. Het bouwwerk waarvan Munsterman zelf nadrukkelijk de architect is, heeft door de verschillende schadegevallen te maken met instortingsgevaar.

Door: Ger Hensen

Twitter: @gerhensen

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen