De Haan tempert euforie rond Jong Oranje

Ger
29 mei 2013, 13:10   Bijgewerkt: 29 mei 2013, 14:10

Jong Oranje gaat vanaf volgende week op jacht naar Europese glorie. Voor de Nederlandse beloften is het de eerste eindronde sinds de succesvolle editie van 2007. Onder leiding van Foppe de Haan werd toen in eigen land de EK-titel geprolongeerd. De Fries verwacht dat het huidige Jong Oranje het zwaar gaat krijgen in Israël. Van een favorietenrol wil hij al helemaal niet spreken.

Jong Oranje is in Israël bovendien ingedeeld in de veruit zwaarste poule van de twee. Duitsland, Rusland en Spanje zijn de opponenten. "De Duitsers laten weliswaar de beste spelers thuis, maar dan nog beschikken ze ongetwijfeld over een prima selectie", denkt De Haan. "Met Rusland weet je nooit wat je kan verwachten, al is het doorgaans een stugge tegenstander. En Spanje zit de laatste jaren bij de absolute top. Door de vele successen barsten ze van het zelfvertrouwen. Het is dus allerminst een gelopen koers. Maar Jong Oranje is wel een kanshebber."

Het boegbeeld van SC Heerenveen zag het ook gebeuren na het jeugd-EK van 2007, toen Royston Drenthe en Maceo Rigters de kans kregen om naar respectievelijk Real Madrid en Blackburn Rovers te vertrekken. Beide avonturen liepen uit op teleurstellingen. "Drenthe deed tijdens mijn periode als coach van Jong Oranje als linksback al aardig mee in het eerste van Feyenoord. Tijdens het EK heb ik hem ingezet als hangende linksbuiten en dat deed hij fantastisch. En toen kon hij zomaar naar Madrid – dat was natuurlijk een jongensdroom."

Royston Drenthe

Royston Drenthe

"Maceo was een heel ander verhaal. Ik kende hem al uit de jeugd van Heerenveen. Via Dordrecht kwam hij bij NAC terecht, waar hij een hele goede periode heeft gehad. Hij kon op alle posities in de voorhoede uit de voeten. Ik haalde hem in 2007 bij Jong Oranje omdat ik een pinchhitter nodig had. En hij heeft het toen buitengewoon goed gedaan. Toen hij naar Blackburn Rovers kon, heb ik hem gefeliciteerd. Bij andere spelers zeg je doorgaans: dit is niet verstandig, jouw tijd komt nog wel. Maar dat gold niet voor Maceo. In zijn geval was het inpakken en wegwezen, want zo veel talent had hij niet."

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen