Paulinho kopt Brazilië in slotfase naar finale

26 juni 2013, 22:57   Bijgewerkt: 27 juni 2013, 00:45

Brazilië staat in de eindstrijd van de Confederations Cup. Het gastland speelde woensdag in de halve eindstrijd tegen continentgenoot Uruguay zeker niet zijn beste wedstrijd, maar zegevierde desondanks met 2-1 in Belo Horizonte. Paulinho maakte vijf minuten voor tijd met een rake kopstoot uit een corner het verschil. In de finale (zondag) is Spanje of Italië, die elkaar donderdag treffen, de opponent.

Dé kraker in het Zuid-Amerikaans voetbal is zonder twijfel Brazilië- Argentinië. Maar ook ontmoetingen tussen Brazilië en Uruguay gaan er doorgaans allerminst vriendelijk aan toe. De Brazilianen vinden nog altijd dat ze een appeltje te schillen hebben met de Uruguayanen, naar aanleiding van het WK 1950 in eigen land. Destijds waren de Goddelijke Kanaries de grote favoriet voor de titel, maar in de beslissende wedstrijd van de finaleronde, voor nota bene bijna 200.000 fans in het wereldberoemde Maracana-stadion, lieten ze zich verrassen door Uruguay.

De eerste kans diende zich pas na een kwartier aan, maar dat was wel meteen een heel grote. Voor Uruguay. David Luiz trok Diego Lugano onderuit bij een corner en de Chileense scheidsrechter Enrique Osses wees daarom naar de stip. Diego Forlan pakte het presentje echter niet uit. De beste speler van het WK 2010 mikte op de rechterhoek, maar schoot te slap in, waardoor Júlio César redding kon brengen.

Lang bleef de voorsprong echter niet staan. Drie minuten na rust tekende Edinson Cavani voor de gelijkmaker. De begeerde speler van Napoli, afgelopen seizoen met 29 goals topscorer van de Serie A, schoof diagonaal binnen nadat de Braziliaanse achterhoede er herhaaldelijk niet in slaagde het speeltuig weg te rammen.

Omdat Cavani aan de andere kant eveneens een goede kans onbenut liet (naast via Luiz Gustavo) leek het duel af te stevenen op een verlenging. Maar vijf minuten voor tijd besliste Paulinho anders. De door Tottenham Hotspur begeerde middenvelder troefde bij een hoekschop Martin Cáceres af in een luchtduel en kopte raak: 2-1.