Braziliaanse passie is Spanje veel te machtig

1 juli 2013, 01:50   Bijgewerkt: 1 juli 2013, 02:07

Een jaar voor het WK in eigen land heeft Brazilië laten zien waartoe het in staat is. Met bij vlagen geweldig voetbal zetten de Goddelijke Kanaries, afgezakt naar een Brazilië-onwaardige 22ste plaats op de FIFA World Ranking, regerend wereldkampioen Spanje zonder pardon in de hoek. Met Neymar als grote vedette en het publiek in Rio als twaalfde man won Brazilië de finale van de Confederations Cup met 3-0.

De manier waarop Brazilië Spanje zondag bespeelde, was indrukwekkend. De ploeg had lak aan de reputatie van de regerend Europees- en wereldkampioen en denderde in een moordend tempo over het veld. De passie waarmee Brazilië speelde was vergelijkbaar met de passie waarmee het publiek in Rio de Janeiro voorafgaand aan de wedstrijd het volkslied meezong. Het legendarische Maracana-stadion was één kolkende massa, als een leeuw die brullend op zijn prooi af ging.

Die prooi, Spanje, wist niet wat het moest beginnen. Het land kreeg op de EK's van 2008 en 2012 en het WK 2010 niet één doelpunt tegen in een knock-outwedstrijd, ook omdat tegenstanders vaak bij voorbaat al bang waren voor een afstraffing en er voor kozen om vooral geen enkel risico te nemen. Brazilië koos het heel andere strategie en liet de bewierookte ploeg van coach Vicente del Bosque simpelweg geen moment de bal in de ploeg houden. Als een Spanjaard de bal had, doken er twee Brazilianen op. En als Brazilië de bal had, durfde het vooruit te voetballen.

Mocht Spanje met deze 2-0 ruststand nog hoop hebben gehad op een comeback, dan was deze hoop direct na de hervatting vervlogen. Na een vlotte Braziliaanse aanval kwam de bal bij Fred, die Casillas klopte met een schuiver in de verre hoek. Weer was het raak voor Brazilië, weer ontplofte het Maracana. Een weer stond wereldkampioen Spanje met de handen in het haar. Dat werd alleen maar erger toen Sergio Ramos even later dé kans op de 3-1 liet liggen. Hij schoot een strafschop, terecht toegekend door de prima fluitende Kuipers, naast het doel van Julio Cesar.

Diezelfde Kuipers trok even later direct rood voor de Spaanse verdediger Gerard Piqué, na een overtreding op de doorgebroken Neymar. De rode kaart maakte het demasqué van Spanje compleet. Het mag dan tweevoudig Europees kampioen en regerend wereldkampioen zijn, in Rio de Janeiro kreeg het zondag een lesje in nederigheid. Volgend jaar zal blijken of de ploeg er iets van opgestoken heeft.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen