Voetballers en sociale media: bijzondere combinatie

8 september 2013, 10:00   Bijgewerkt: 8 september 2013, 11:29

De opkomst van sociale media is de afgelopen jaren zo snel als het licht gegaan. Waar deze groei in z’n algemeenheid al geruime tijd plaatsvindt, wordt de combinatie tussen sociale media en topsporters ook steeds krachtiger. Voetballers kunnen niet achterblijven, maar demonstreren soms dat ze handiger op het veld zijn, dan op het internet. Hoe zit het nou met de combinatie tussen sociale media en profvoetballers? Waar ging het op dit gebied al eens mis?

Sociale media en profvoetballers

Profvoetballers worden aanbeden, maar tegelijkertijd ook verafschuwd. Het zijn voorbeelden en uithangborden, die veel invloed uitoefenen op de maatschappij. Vrijwel alles wat een profvoetballer doet, wordt uitgebreid weergegeven door de media en kritisch en scherp beoordeeld door een hele populatie. Als Wesley Sneijder een peukje rookt op Ibiza, dan duiken de foto’s even later online op. Als Zlatan Ibrahimovic een teamgenoot zonder aanleiding een schop in de rug verkoopt op de training, dan is dit even later op internet te bekijken. Kortom: als voetballer dien je niet alleen te presteren op het veld. Daar word je namelijk ook niet alleen op beoordeeld. Het gedrag buiten het veld is ook belangrijk en bovendien invloedrijk.

Vooral in 2012 was de combinatie voetballers en sociale media aan een enorme groei onderhevig. Ajax kan inmiddels rekenen op meer dan 250.000 twittervolgers en bijna 750.000 geïnteresseerden op Facebook. Cristiano Ronaldo heeft al meer dan 21 miljoen volgers op Twitter en meer dan zestig miljoen (!) liefhebbers op Facebook, terwijl Robin van Persie het 'slechts' moet doen met drie en een half miljoen twittervolgers en ruim twee en een half miljoen fans op Facebook. Een foto van Mesut Özil in Arsenal shirt vangt al bijna 100.000 'likes' op Instagram.

Er zijn namelijk ook genoeg tegenvoorbeelden te noemen. Het is al diverse keren voorgevallen dat er tumult is ontstaan naar aanleiding van bijvoorbeeld een bericht op Twitter. Dit heeft eerder al geleid tot een twitterverbod bij de nationale teams van Nederland, Engeland en Spanje. Als het medium op de verkeerde wijze gebruikt wordt, en er niet goed nagedacht wordt over de consequenties van een bericht, dan werkt dat als sporter zijnde niet in je voordeel. Integendeel, zoals blijkt uit onderstaande voorbeelden.

Incidenten

George Siem de Jong (vader Siem de Jong)

Ryan Babel

Hoe luidde dat spreekwoord nog maar met die ezel en die steen? Ryan Babel is namelijk meerdere malen in opspraak gekomen na incidenten op de sociale media. De Amsterdammer, op wiens website overigens ‘lifestyle’ voor ‘sports’ genoteerd staat in de menubalk (toeval?), speelde een aantal jaren geleden voor Liverpool. Nadat trainer Rafael Benitez de buitenspeler eens buiten de selectie liet, bracht Babel de volgende tweet ter wereld: "Tien goals gemaakt, talent van het jaar en het seizoen daarna tweede. En dit seizoen helemaal niet spelen?". Het bericht was reden genoeg voor Benitez om Babel uit de selectie te zetten. Na het aanbieden van zijn excuses, keerde hij wel weer terug in de Liverpool-selectie.

Gregory van der Wiel

De selectie van het Nederlands elftal bevond zich ter voorbereiding op het WK in Zuid-Afrika in Australië. Gregoy van der Wiel, toen nog onder contract bij Ajax, meldde zich wegens een hersenschudding af voor de trip. Een legitieme reden uiteraard, ware het niet dat de rechtsachter een foto op Twitter plaatste toen hij aanwezig was bij een concert van Lil Wayne. Dit deed menig wenkbrauw doen fronsen, aangezien het vrij dubieus is dat iemand met een hersenschudding naar een concert gaat. Dit vond Bert van Marwijk, destijds bondscoach van Oranje, ook trouwens.

Joey Barton

Neymar

In navolging van Babel heeft ook Neymar zich wel eens op Twitter uitgelaten over het optreden van een scheidsrechter, hetgeen hem op een boete van zesduizend euro kwam te staan. De aanvaller omschreef de dienstdoende scheidsrechter als ‘een dief’. Naar aanleiding van deze tweet moest Neymar zelfs voor de rechter komen. Het incident is voorgevallen toen hij bij Santos speelde. Inmiddels draagt het Braziliaanse wonderkind het shirt van FC Barcelona. Neymar heeft ruim acht miljoen volgers op Twitter.

Ashley Cole

Eljero Elia

Op het trainingskamp van het Nederlands elftal speelde Eljero Elia onschuldig een digitaal voetbalspelletje met Ryan Babel. Met behulp van een webcam werd de strijd tussen de twee internationals vastgelegd. Op een gegeven moment zou Elia het woord ‘kankermarokkaan’ hebben gezegd. Dit veroorzaakte een behoorlijke commotie. Van Marwijk stelde omwille van dit incident een twitterverbod op voor de Nederlandse internationals.

Overige incidenten

Voorvallen op Twitter kunnen echter ook grappig zijn, zoals de wilde verhalen van Royston Drenthe toen hij bij het Russische Alania Vladikavkaz speelde, een foto van Ajacied Stefano Denswil die ‘net klaar was met ploppen’ met een op dat moment naakte Instagram-gebruiker en de dialoog tussen Demy de Zeeuw en Arno Vermeulen. De Zeeuw tweette: "Een commentator kan een wedstrijd ook aardig doodpraten", waarop Vermeulen zich wat op zijn teentjes getrapt voelde: "Hoi Demy. Hoe is het er mee? Ik ben je eigenlijk een beetje uit het oog verloren. Voetbal je eigenlijk nog??"

Kortom

Door: Koen Jans

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen