Groep C: Duitsers zeker van WK, Zweden wordt tweede

11 oktober 2013, 22:52   Bijgewerkt: 12 oktober 2013, 11:19

Duitsland heeft de klus geklaard in Groep C. Door met 3-0 te winnen van Ierland, is de ploeg van bondscoach Joachim Löw zeker van deelname aan het WK in Brazilië. Zweden wist de tweede plaats veilig te stellen, nadat Zlatan Ibrahimovic in de slotfase de winnende treffer wist te maken tegen Oostenrijk. Waar de strijd in veel groepen nog niet gestreden is, zijn de kaarten in Groep C al geschud.

Duitsland - Ierland

Duitsland wou in het RheinEnergieStadion meteen laten zien dat ze de baas waren in eigen land. Na twaalf minuten voetballen kwam dit tot expressie, toen Sami Khedira voor de openingstreffer wist te zorgen. De Ieren konden aanvallend geen vuist maken en de Duitsers hadden de wedstrijd prima onder controle. Tot de rust zouden echt geen doelpunten meer te noteren zijn.

Na de theepauze zocht Duitsland naar de verdubbeling van de marge. Die liet een klein kwartier op zich wachten, toen Chelsea-vleugelspeler André Schürrle de 2-0 wist te maken namens de Duitsers, op aangeven van Toni Kroos. Nadat Bayern München-verdediger Jérôme Boateng de lat raakte, wist Mesut Özil de score nog wel uit te breiden, door in blessuretijd de 3-0 op het scorebord te zetten.

Zweden - Oostenrijk

De wedstrijd tussen Zweden en Oostenrijk was een wedstrijd die er echt om ging. Bij een verliespartij zou Oostenrijk afstand nemen van de tweede plek, terwijl beide landen gelijk zouden komen te staan bij een Oostenrijkse zege. Dit leek er in te zitten, toen Martin Harnik, aanvaller van VfB Stuttgart, de Oostenrijkers op voorsprong bracht. Marc Janko, oud-speler van FC Twente, leverde de assist. Johan Elmander gaf namens Zweden al een waarschuwing, door na een half uur spelen op het houtwerk te schieten.

In het tweede bedrijf liep de spanning op. De Oostenrijkers zouden bezwijken onder de druk, wat tot de Zweedse gelijkmaker leidde in de 56e minuut. Martin Olsson kopte een voorzet van Ibrahimovic achter doelman Robert Almer. Nadat beide coaches drie wisselingen in hun elftal hadden doorgevoerd, werd de wedstrijd vlak voor tijd in Zweeds voordeel beslist. Ibrahimovic stond wederom op en maakte de 2-1. Marko Arnautovic, een andere oud-speler van Twente, zette zichzelf weer in een kwaad daglicht, door met een rode kaart van het veld af te moeten.

De wedstrijd tussen de Faeröer eilanden en Kazachstan, een wedstrijd om des keizers baard, eindigde in een 1-1 gelijkspel, door treffers van Hallur Hansson en Andrey Finonchenko.