Goede papieren voor Honduras, Mexico afhankelijk

12 oktober 2013, 09:58

Dankzij een cruciale overwinning in de nacht van vrijdag op zaterdag van Honduras op Costa Rica (1-0), heeft Honduras aanstaande dinsdag tegen Jamaica aan een punt genoeg om zich, in navolging van Costa Rica en de Verenigde Staten, te kwalificeren voor het WK in Brazilië. Dit zou betekenen dat Mexico genoegen moet nemen met de play-offs.

Jerry Bengtson, die met New England Revolution In de Major League Soccer (MLS) uitkomt, was vrijdagnacht de nationale held van Honduras. Bengtson was na 64 minuten spelen namelijk verantwoordelijk voor de enige treffer. Het Costa Rica van oud-Twente speler Bryan Ruiz kon geen verandering brengen in de stand.

Als Mexico het in de thuiswedstrijd zou laten afweten tegen Panama, dan was WK-plaatsing al zeker geweest voor Honduras. Ondanks dat de Mexicanen het in eigen land behoorlijk lastig hadden, wist Mexico wel een overwinning uit het vuur te slepen: 2-1. Oribe Peralta zette Mexico op voorsprong. Nadat Javier Hernández een strafschop miste namens Mexico, tekende Luis Tejada voor de gelijkmaker. Raúl Jiménez maakte vijf minuten voor tijd de winnende treffer.

Aanstaande dinsdag neemt Honduras het op tegen Jamaica. Een gelijkspel of een overwinning zou betekenen dat Los Catrachos voor de derde maal actief zijn op een WK. Wint Honduras niet in Jamaica, dan zou Mexico tegen Costa Rica nog kunnen profiteren, en zich nog rechtstreeks kunnen plaatsen voor het WK. Blijft Mexico vierde, dan zal het in de play-offs uitkomen tegen Nieuw-Zeeland.

De Verenigde Staten boekten in eigen land een degelijke 2-0 zege op Jamaica. Graham Zusi zette de Amerikanen op voorsprong en voormalig AZ-aanvaller Jozy Altidore verdubbelde de marge voor de VS.