Oranje laat Turkse heksenketel verstommen: 0-2

15 oktober 2013, 21:51   Bijgewerkt: 15 oktober 2013, 23:07

Het Nederlands elftal heeft de heksenketel in Istanbul weerstaan. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal won dinsdag de afsluitende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije met 0-2 en vergrootte daarmee zijn kans op een beschermde status bij de loting op 6 december. Daar zullen de Turken niet bij zijn. De nederlaag tegen Oranje werd hen fataal, aangezien Roemenië van Estland won.

Oranje moest dus winnen in Turkije om kans te houden op een beschermde status bij de WK-loting. Deel één van die opdracht is gelukt, wat betreft het tweede deel is Nederland volledig afhankelijk van wat andere landen vanavond en vannacht doen. De status van groepshoofd is evenwel leuk, maar allerminst een garantie voor een goede loting. Denk nog maar eens terug aan de poules op Euro 2008 (Italië, Frankrijk en Roemenië) en Euro 2012 (Duitsland, Portugal en Denemarken). Ook toen zaten we in pot 1. Voor de Turken stond er dus veel meer op het spel.

fans supporters heksenketel

Opgezweept door de eigen supporters bleef Turkije druk zetten, al leidde dat in de eerste 25 minuten niet tot heel grote kansen. Het grootste gevaar voor het Oranje-doel kwam via een Nederlandse verdediger toen Daryl Janmaat een indraaiende vrije trap maar rakelings naast tikte. Op slag van rust zorgden de Turken dan wel zelf voor gevaar, maar Umut Bulut kopte over en faalde even later oog in oog met keeper Jasper Cillessen. In de slotseconde van de eerste helft had ook Burak Yilmaz de gelijkmaker op zijn schoen, maar hij liet de bal van zijn voet springen.