Column: graaien naar warme ballen in Zürich

Ger
21 oktober 2013, 08:30

Complottheorieën. Ze komen weer opborrelen met de loting voor de play-offs in de Europese WK-kwalificatiezone in aantocht. Frankrijk, de wereldkampioen van 1998, is ongeplaatst en kan stuiten op Portugal. Het lijkt op voorhand echter een onmogelijke uitkomst in het door de FIFA geregeerde miljardencircus dat voetbal heet.

Een WK zonder Ronaldo is een nachtmerrie voor de organisatie. De Portugees is met een geschatte marktwaarde van honderd miljoen euro de meest waardevolle Europese voetballer. Samen met Zuid-Amerikaanse sterren als Lionel Messi en Neymar moet hij het uithangbord van het toernooi worden. Een gunstige indeling van de play-offs zou voor de Portugese ploeg én de FIFA dan ook een zegen zijn. Frankrijk, dat de Selecção de laatste vier keer versloeg, is uiteraard de minst favoriete tegenstander. Zou het lot maandagmiddag een handje worden geholpen?

Champions League loting

Champions League loting

Het verhaal heeft inmiddels tientallen varianten, waarvan enkele niet zouden misstaan in een James Bond-film. Zo is er het gerucht dat voormalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson tijdens een loting speciale contactlenzen droeg, waardoor alleen hij geheime tekentjes op de ballen kon zien. Wie weet is een dergelijk kunstje ook vorig jaar toegepast om de achtste finales in de Champions League vast te stellen. De wedstrijden waren namelijk exact gelijk aan die van de oefenloting een dag eerder. Een kans van slechts één op 840.

Al kan de gewiekste FIFA natuurlijk ook voor een ander scenario kiezen en Portugal en Frankrijk juíst aan elkaar koppelen - om complotdenkers de komende jaren weer even stil te houden. Vanaf 14.00 uur zullen de ballen in het Zwitserse Zürich tevoorschijn worden gehaald. Ongeacht de uitkomst, het hoofdkwartier van de FIFA is in het bezit van een magnetron en koelkast, dus wees alert op overmatig gegraai in de bakken. En speur voor de zekerheid ook naar verdacht kleurende regenboogvliezen.

Door: Ger Hensen

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen