Europese landen loten om plek in pot twee

3 december 2013, 17:14   Bijgewerkt: 3 december 2013, 18:15

Voorafgaand aan de loting voor de WK-groepsfase, komende vrijdag, zal er eerst een 'kleine' loting worden verricht. Hierbij wordt bepaald welk Europees land uit pot 4 zal opschuiven naar pot 2. Dat heeft de FIFA dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie in het Braziliaanse Bahia.

Om voor een geografisch gespreide poule-indeling te zorgen, heeft de FIFA landen afkomstig van hetzelfde continent zoveel mogelijk in dezelfde pot geplaatst, met uitzondering van de acht geplaatste teams: gastland Brazilië, Argentinië, Colombia, Uruguay, België, Duitsland, Spanje en Zwitserland.

Zo zitten in pot 2 de vijf Afrikaanse afgevaardigden en de twee resterende Zuid-Amerikaanse ploegen, terwijl in pot 3 Azië en Noord- en Midden-Amerika worden vertegenwoordigd. Omdat er negen Europese niet-groepshoofden zijn, waaronder Nederland, heeft de FIFA deze voorlopig allemaal in dezelfde pot 4 ingedeeld. Voor de loting wordt bepaald welk Europees land het resterende plekje in de tweede bokaal krijgt en daarmee sowieso een Zuid-Amerikaans groepshoofd treft.

Elke WK-poule bestaat uit vier teams, uit elke pot één. In theorie zouden er dus twee Zuid-Amerikaanse landen in één groep kunnen komen. Dat zal de FIFA tijdens de loting voorkomen met een extra pot, zodat de zes ploegen uit Zuid-Amerika elkaar ontlopen. Ook zal de Wereldvoetbalbond ervoor zorgen dat er niet drie Europese landen in één groep komen. Voor de overige continenten doen er zich op dat vlak geen problemen voor, aangezien hun teams allemaal tot dezelfde pot behoren.

De WK-loting is komende vrijdag, om 17.00 uur Nederlandse tijd.

Potindeling

Pot 1: Brazilië, Argentinië, Colombia, Uruguay, België, Duitsland, Spanje, Zwitserland

Pot 2: Algerije, Kameroen, Ivoorkust, Ghana, Nigeria, Chili, Ecuador

Pot 3: Australië, Iran, Japan, Zuid-Korea, Costa Rica, Honduras, Mexico, VS

Pot 4: Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, Portugal, Rusland

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen