Tevreden Jans wil blijven groeien met PEC Zwolle

4 december 2013, 13:43   Bijgewerkt: 8 december 2013, 21:40

Ron Jans. Van 2002 tot 2010 vestigde hij zijn naam bij FC Groningen, waar de strijd om handhaving toen plaats zou maken voor de strijd om Europees voetbal. Na deze periode maakte een kleurloos seizoen in Heerenveen plaats voor een successeizoen en bleek een avontuur in Luik van korte duur. Afgelopen zomer keerde Jans terug bij de club waar het voor hem als voetballer allemaal begon: PEC Zwolle. FCUpdate.nl sprak uitgebreid met de 55-jarige oefenmeester over de terugkeer op het oude nest en de groei die de club doormaakt.

De prima prestaties van PEC Zwolle

Na afloop van vrijwel elke wedstrijd is de trainer van de Zwolse tegenstander complimenteus over het spel van de Blauwvingers. “Wij hebben ook gewoon een goed elftal”, stelt Jans. “Dat heb ik ook vanaf het begin geroepen. Daarom wou ik ook wel naar PEC Zwolle toe. Het is een goed elftal, waar de sfeer prima is en waarmee je gewoon heel prettig kan werken”, aldus Jans, die dan ook zeer gelukkig is met zijn terugkeer in zijn geboortestad: “Ik heb het uitstekend naar mijn zin. Ik ben absoluut op mijn plek bij PEC Zwolle.”

Dipje door absentie van bepalende spelers

Door de afwezigheid van bepaalde spelers kregen andere spelers de kans om zich te bewijzen. Zo {image[291972][left-half][]}ook de achttienjarige Ryan Thomas, die op eigen kosten vanuit Nieuw-Zeeland naar Zwolle kwam. “We hadden echt geen rekening met hem gehouden. Hij is in korte tijd uitgegroeid tot een volwaardig selectielid en de laatste weken zelfs tot basisspeler”, geeft Jans aan. “Het is een jongen die leeft voor het voetbal. Hij ziet het spelletje. Op gevoel weet hij vaak wat hij moet doen. Hij heeft een uitstekende instelling en hij houdt gewoon van voetbal. Je ziet het plezier in zijn spel terug. We blijven wel nuchter, al heeft hij zelf al uitgesproken dat hij de beste voetballer ooit van Nieuw-Zeeland wil worden. We waren het erover eens dat Wynton Rufer (ex-Werder Bremen, red.) dat tot nu toe is.”

Geen angst voor winkelende clubs

De uitstekende prestaties van PEC Zwolle zorgen er automatisch voor dat er de nodige interesse ontstaat in bepaalde spelers. Echt vrezen voor winkelende clubs doet de club volgens Jans niet: “Er is geen angst voor vertrekkende spelers, zeker niet bij de penningmeester”, knipoogt de coach. “Darryl Lachman en Rochdi Achenteh lopen uit hun contract. We hebben geen financiële problemen, dus we moeten eigenlijk zorgen dat we de boel bij elkaar houden. Dan heb je ook meer tijd om in te spelen op het volgende seizoen. We hebben goede hoop dat er toch een heel aantal spelers blijft. We doen er alles aan om te verlengen met de spelers die we willen houden. Ik ben heel benieuwd of dat gaat lukken. Er zal vast wel iemand vertrekken, maar dan hoop je dat dit in ieder geval aan het einde van het seizoen zal zijn.”

Bescheiden PEC Zwolle houdt doelstelling intact

Op de vraag of Jans op dit moment ook tevreden zou zijn als Zwolle als twaalfde of dertiende zal eindigen, laat Jans toch doorschemeren dat de doelstelling wel erg bescheiden is: “Op dit moment ben je met die plekken niet tevreden”, aldus Jans, die geniet van de spelopvatting en de groei van zijn ploeg: “Het is voor ons heel belangrijk dat het leuk is om naar ons voetbal te kijken. Dat er een team staat en dat spelers zich ontwikkelen. We hebben veel jonge spelers, zoals bij veel eredivisieploegen het geval is, maar we liggen eerder voor op schema dan dat je jezelf afvraagt of de groei nog gaat plaatsvinden”. Op de vraag of het vertoonde spel belangrijker is dan het resultaat, heeft Jans een scherp antwoord paraat: “Ik draai het liever om: als je goed speelt, dan haal je ook veel punten. Maar, het gaat uiteindelijk wel om resultaat.”

De Eredivisie: “Wel topclubs, geen topteams”

De verschillen in de Eredivisie zijn op het moment zeer klein. Jans is onder de indruk van het Vitesse van Peter Bosz, maar ziet dat de traditionele topclubs nog wat zoekende zijn: “We hebben wel topclubs, maar geen topteams. Er zijn heel veel spelers weggegaan en het is over het algemeen vrij jong, waardoor het nog niet echt constant is. De topclubs hebben op dit moment nog niet echt de constantheid en de fysieke inhoud om met het veelvoud aan wedstrijden om te gaan”, zo zegt Jans, die zijn eigen ploeg wel stabiel vindt: “Ik vind dat wij zeker constant genoeg zijn. Dit zie je ook als je kijkt naar onze wedstrijden, op de uitwedstrijd tegen Vitesse en het thuisduel met AZ na.”

De bewuste achilleshiel van Zwolle

PEC Zwolle: op alle fronten in beweging

PEC Zwolle bevindt zich in ieder geval duidelijk in de lift. “Er zijn dit jaar al zoveel stappen gezet en daar gaan we alleen maar mee door. Er is bijvoorbeeld een stuk tribune bijgekomen, we hebben een fulltime videoanalist en teammanager, we hebben een specialist voor de krachttraining, de scouting is verbeterd, we hebben een hoofd opleidingen en we hebben een masterclass voor de jeugd. Al deze voorbeelden zijn exemplarisch voor het feit dat de club op alle fronten in beweging is. Daar willen we mee door. Het leuke is: waar heel veel clubs moeten saneren, komen er bij ons juist allemaal dingen bij.”

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen