Arsenal en Chelsea winnen, Sunderland verrast Everton

26 december 2013, 18:17

Arsenal en Chelsea kunnen vanavond rustig achterover leunen voor de topper tussen Manchester City en Liverpool. De twee Londense teams boekten donderdag, Boxing Day, een overwinning. Arsenal toonde op visite bij West Ham United veerkracht (1-3), terwijl Chelsea op het eigen Stamford Bridge Swansea City met 1-0 versloeg. Everton is even afgehaakt in de titelrace, na een 0-1 thuisnederlaag tegen hekkensluiter Sunderland.

De eerste helft bij West Ham United - Arsenal was vrij tam, maar in het tweede bedrijf bracht Carlton Cole meteen wat leven in de brouwerij. Hij zette West Ham in de rebound verrassend op voorsprong, doordat keeper Wojciech Szczesny een afstandsschot niet onder controle kreeg. Theo Walcott stelde met twee doelpunten in een tijdsbestek van drie minuten orde op zaken.

De rappe vleugelaanvaller maakte in de 68ste minuut gelijk door de bal onder doelman Adrian door te schuiven. Niet veel later kopte hij raak op aangeven van Lukas Podolski. De Duitser bepaalde in de 79ste minuut zelf de eindscore op 1-3.

Chelsea had tegen Swansea City, dat aantrad zonder Nederlanders in de basis, een groot overwicht. Scoren deed de equipe van coach José Mourinho echter maar één keer (1-0). Eden Hazard maakte na een half uur spelen het verschil. Het schot van de Belg leek houdbaar voor keeper Gerhard Tremmel, maar de vervanger van de geblesseerde Michel Vorm, was kansloos doordat hij werd gehinderd door collega-verdediger Ashley Williams.

Chelsea vergat daarna de score op te voeren, waardoor Swansea City in de wedstrijd bleef. De bezoekers deden echter te weinig om aanspraak te maken op de gelijkmaker, ondanks een klein slotoffensief. Jonathan De Guzman mocht na een uur invallen, maar de Nederlandse middenvelder wist de nederlaag niet te voorkomen.

Arsenal gaat met 39 punten aan kop in de Engelse Premier League, op twee punten gevolgd door Chelsea. Liverpool (derde) en Manchester City (vierde) hebben respectievelijk 36 en 35 punten, maar staan later op de dag dus nog tegenover elkaar in Manchester. Everton staat met 34 punten op de vijfde plek. De formatie uit Liverpool leed een teleurstellende thuisnederlaag tegen hekkensluiter Sunderland (0-1).

Sung-Yueng Ki voltrok in de 25ste minuut het vonnis over Everton. De Zuid-Koreaan benutte een strafschop, nadat hij zelf was neergelegd door Everton-keeper Tim Howard. De sluitpost kreeg daarvoor een directe rode kaart. Everton, met John Heitinga op de bank, wist met een man minder de schade niet meer te herstellen.