Gouden Bal: prestigestrijd tussen wereldsterren

13 januari 2014, 13:00

In Zürich wordt vanavond (maandag) de FIFA Gouden Bal uitgereikt, de prijs voor de beste voetballer van 2013. Een eervolle prijs in voetballand. Wordt het voor de vijfde keer op rij Lionel Messi, pakt Cristiano Ronaldo de door hem zo felbegeerde prijs of is Franck Ribéry de lachende derde? FCUpdate.nl zet de kanshebbers op een rijtje.

Medespelers en trainers vielen de afgelopen tijd over elkaar heen om hun teamgenoot een hart onder de riem te steken in de Gouden Bal-verkiezing. Het geeft de importantie van de individuele prijs nog maar eens aan. De FIFA Ballon d'Or is meer dan een prijs, het is een prestigestrijd geworden.

De shortlist met de 23 beste spelers van de wereld die de FIFA eerder presenteerde was al imposant, maar het overgebleven trio is nog indrukwekkender. Maar wie was nou eigenlijk de allerbeste? Een vergelijking.

De favoriet: Cristiano Ronaldo (28), Real Madrid en Portugal. 69 doelpunten.

Prijzen: Geen.

Het wordt dus tijd voor een tweede Gouden Bal voor Ronaldo, die de prijs ook in 2008 mee naar huis mocht nemen. Het blessureleed van Messi maakt de weg vrij voor de sterspeler van de Koninklijke, die als voordeel heeft dat de stembussen sloten vlak na zijn masterclass tegen Zweden. Mogelijk heeft hij daar de 'zwevende kiezer' over de streep getrokken.

Waarom Ronaldo de prijs moet winnen

Met afstand de beste schutter van 2013. Schoot Portugal naar het WK. Topscorer van de Champions League (12). 

Waarom Ronaldo de prijs niet moet winnen

Pakte geen enkele prijs in 2013, was onzichtbaar in het tweeluik tegen Borussia Dortmund in de Champions League. De Duitsers schakelden Real uit en Ronaldo acteerde in beide duels kleurloos.

Het citaat:

"Messi ligt er al een hele tijd uit en je kan de prijs niet geven aan een type speler als Ribéry. Hij heeft maar 22 goals gemaakt", aldus Fabio Coentrão, die bij Portugal en Real samenspeelt met Ronaldo.

De beste: Lionel Messi (26) FC Barcelona en Argentinië. 45 doelpunten.

Prijzen: Landskampioenschap, Supercopa

De wereld maakte in 2013 kennis met menselijke trekjes van de Argentijn, waarvan velen niet wisten dat hij ze had. Zo was de aanvaller van FC Barcelona vaker geblesseerd dan we van hem gewend waren en toonde hij zich bij vlagen geïrriteerd binnen de lijnen. Maar Messi blijft natuurlijk Messi en is daarom iemand die absoluut thuishoort op het gala. De Argentijn was soms maar half fit maar noteerde wel 45 doelpunten in het kalenderjaar.

Wat wel in het voordeel van de Argentijnse superster spreekt zijn de prestaties van Barcelona in de competitie. Daarin was Messi met zijn Catalaanse vrienden veel te sterk voor de concurrentie. Barcelona behaalde het indrukwekkende aantal van honderd punten, vijftien punten meer dan het Real van Ronaldo, en 115 doelpunten voor. Toch zal Messi de individuele prijs waarschijnlijk aan Ronaldo moeten laten, die een topjaar kende, terwijl Messi kwakkelde met blessures. De kans bestaat dus dat de Argentijn niet voor de vijfde keer op rij wint, maar hij is met zijn 26 jaar de jongste van het trio en heeft dus nog tijd genoeg om ook de vijfde Gouden Bal aan zijn erelijst toe te voegen.

Waarom Messi moet winnen

Oppermachtig in competitie, won de Supercopa en is met zijn ongeëvenaarde talent volgens velen simpelweg de beste.

Waarom Messi niet moet winnen

Kende veel blessureleed, scoorde minder dan Ronaldo en beleefde niet zijn beste jaar. Wist ook in de CL geen onuitwisbare indruk te maken.

Het citaat

"De heisa rondom de Gouden Bal is soms vermoeiend, omdat het hier voornamelijk gaat om opinies. Maar als we naar prestaties op het veld kijken, is Leo nog altijd veruit de beste", aldus Dani Alves, ploeggenoot bij Barcelona.

De prijzenpakker: Franck Ribéry (30), Bayern München en Frankrijk. 22 doelpunten.

Prijzen: Landskampioenschap, Duitse beker, Champions League, Europese Super Cup en het WK voor clubteams.

De Fransman won met Bayern alles wat er te winnen viel en maakte daarin indruk. De buitenspeler mag dan met 22 treffers duidelijk minder doelpunten hebben gemaakt dan de andere kandidaten, maar was met 28 assists wel van grote waarde voor zijn club. Buiten de aanvallende importantie van de vleugelaanvaller was hij ook met zijn werklust belangrijk bij Bayern. Ribéry speelt ook in verdedigend opzicht een sleutelrol in zijn team, veel meer dan Ronaldo of Messi.

Wat tegen Ribéry spreekt is dat hij in de gewonnen Champions League-finale onzichtbaar was. Hij speelde kleurloos en was alles behalve beslissend, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Arjen Robben. En grote spelers moeten ook in grote wedstrijden de hoofdrol op zich nemen.

Waarom Ribéry de Wereldvoetballer van het Jaar is

Won met Bayern alles wat er te winnen viel, heeft zowel aanvallend als verdedigend een sleutelrol bij zijn club en won ook al de prijs voor Beste speler van Europa.

Waarom Ribéry de Wereldvoetballer van het Jaar niet is

Scoorde duidelijk minder dan Messi en Ronaldo en speelde matig in de CL-finale. Ribéry heeft niet meer recht op de onderscheiding dan teamgenoten als Arjen Robben, Philipp Lahm of Bastian Schweinsteiger. Ook met zijn land Frankrijk schitterde hij niet. Frankrijk schakelde weliswaar Oekraïne uit in de strijd om een WK-ticket, maar de buitenspeler was niet beslissend in het tweeluik.

Het citaat

"Ik weet dat mensen conclusies zullen trekken op basis van mijn keuzes, maar ik heb geen zin om in zo'n strijd verwikkeld te raken. Daarom heb ik voor Ribéry gekozen. Ook vanwege een reden, want hij heeft dit jaar de meeste prijzen in Europa gewonnen", aldus de Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque.

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen