Goed paard niet altijd meteen goede ruiter

14 januari 2014, 14:56

Enige ervaring als hoofdcoach heeft Clarence Seedorf niet, maar toch wordt hij de nieuwe trainer van AC Milan. Dat blijft bijzonder, maar uniek is het niet. In het verleden kwam het wel vaker voor dat grote spelers na beëindiging van hun actieve carrière direct een baan als hoofdverantwoordelijke bij een topclub kregen. De ene keer pakte dat goed uit, de andere keer minder. FCUpdate.nl pikt er vijf voorbeelden uit.

Ruud Gullit

Ruud Gullit

Ruud Gullit

Opvallend genoeg was deze periode bij Chelsea, Gullits eerste ervaring als hoofdcoach, nog de beste periode uit zijn trainersloopbaan. Hij werkte vervolgens nog bij Newcastle United, Feyenoord, Los Angeles Galaxy en Terek Grozny, maar successen bleven uit. Bij de meeste van deze clubs botste Gullit met bepalende spelers, zoals Alan Shearer bij Newcastle United en Landon Donovan bij de Galaxy. Gullit bleek, simpel gezegd, op het sociale vlak wat tekort te schieten om als manager een team bijeen te houden en hechter te maken.

Laurent Blanc

Blanc

Blanc

De keuze voor Blanc bleek een schot in de roos voor Bordeaux. In zijn eerste seizoen leidde de voormalig verdediger de club naar de tweede plaats in de Ligue 1, een jaar later werd Bordeaux zelfs voor het eerst sinds tien jaar kampioen van Frankrijk. Hiermee kwam een eind aan de hegemonie van Olympique Lyon, dat zeven keer op rij kampioen geworden was. Zijn goede prestaties bij Bordeaux leverden Blanc in 2010 een functie als bondscoach van Frankrijk op. Ook hier presteerde hij aanvankelijk prima, het land plaatste zich onder zijn leiding vrij simpel voor het EK 2012. Het toernooi in Polen en Oekraïne was een minder groot succes; na wat interne problemen verloor Frankrijk in de kwartfinale van Spanje. Na dit EK zat Blanc één jaar zonder club, momenteel is hij coach van de Franse topclub Paris Saint Germain.

Alan Shearer

In april 2009, een kleine drie jaar nadat hij afscheid nam als speler, was het dan zover. Shearer werd coach van Newcastle United, mede omdat de oude trainer Joe Kinnear wegens hartproblemen een stap terug had moeten doen. Shearer voelde het als zijn plicht om de club te helpen en tekende een contract voor acht wedstrijden, tot het eind van het seizoen. Deze acht duels liepen uit op een nachtmerrie. Newcastle pakte slechts vijf punten en degradeerde door een nederlaag op de laatste speeldag uit de Premier League. De clubleiding besloot niet door te gaan met Shearer en pogingen om bij andere clubs aan de slag te gaan, liepen voor de oud-spits op niets uit. De trainerscarrière van Shearer bestaat om die reden nog altijd alleen uit die acht duels in 2009.

Frank Rijkaard

Frank Rijkaard

Frank Rijkaard

De opdracht van Rijkaard was eenvoudig: Oranje moest het goed figuur slaan op het EK van 2000, waarvoor het als gastland automatisch geplaatst was. Op weg naar dat toernooi waren de resultaten wisselvallig en zeker niet overtuigend, in het hele kalenderjaar 1999 won Oranje zelfs niet één wedstrijd. Maar toen het EK begon, stond Oranje er. Het kwam de groepsfase zonder puntverlies door en verpulverde in de kwartfinale Joegoslavië met 6-1. Oranje leek op weg naar de titel- of in ieder geval de finale- maar verloor in een bizarre halve eindstrijd na strafschoppen van Italië. Direct na deze wedstrijd legde Rijkaard zijn functie neer, waarna hij via Sparta dus bij Barça terecht kwam. Daarna werkte hij nog bij Galatasaray en Saoedi-Arabië, zonder succes.

Josep Guardiola, Frank de Boer en Marco van Basten

Wie tegenwoordig denkt aan oud-voetballers die als onervaren coach meteen grote successen boeken, denkt vooral aan Josep Guardiola of Frank de Boer. Guardiola volgde Rijkaard op bij FC Barcelona en sleepte met de Catalaanse club iedere vorm van eremetaal binnen, De Boer leidde Ajax als debuterend hoofdcoach naar drie landstitels op rij. Toch zijn De Boer en Guardiola niet helemaal te vergelijken met Seedorf, Shearer, Gullit, Blanc en Rijkaard, want het duo had al wel enige ervaring als hoofdcoach. Guardiola trainde Barça B voordat hij het eerste elftal onder zijn hoede kreeg, De Boer trainde de A1 van Ajax en was assistent-bondscoach. Toch bewijzen beide oud-verdedigers dat veel ervaring niet nodig hoeft te zijn om succes te boeken.

Van Basten

Van Basten

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen