Trainer Mel debuteert met punt tegen Everton

20 januari 2014, 23:02   Bijgewerkt: 22 januari 2014, 16:38

Everton heeft maandag nagelaten de vierde plek in de Premier League over te nemen van Liverpool. The Toffees kwamen op bezoek bij West Bromwich Albion in de eerste helft nog wel op voorsprong, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een punt: 1-1.

West Bromwich begon met de veelbekritiseerde Nicolas Anelka in de punt van de aanval. De Fransman raakte afgelopen maand in opspraak door het maken van een antisemitisch armgebaar dat bekendstaat als de 'quenelle', de 'omgekeerde' Hitlergroet in de wedstrijd tegen West Ham United. Shirtsponsor Zoopla, dat onder leiding staat van de Joodse zakenman Alex Chesterman gaf daarop aan het contract met de Baggies te zullen verbreken als de aanvaller zou worden opgesteld.

Manager Pepe Mel, die afgelopen week de ontslagen Steve Clarke opvolgde op The Hawthorns, trok zich van de dreigementen niets aan en stelde Anelka 'gewoon' op. De spits speelde een onopvallende wedstrijd en werd een kwartier voor tijd vervangen.

De eindstand was op dat moment al bereikt. Na een vrij bloedeloze eerste helft leken beide ploegen zonder doelpunten de kleedkamer op te zoeken, maar twee Belgen in dienst van Everton beslisten anders. Romelu Lukaku bediende in de 41e minuut op knappe wijze zijn landgenoot Kevin Mirallas, die de bal in de korte hoek binnenwerkte en zo de ploeg van trainer Roberto Martinez de voorsprong bezorgde.

Everton speelde vervolgens het vertrouwde counterspel, terwijl de tegenstander niet bij machte was de solide defensie van de ploeg uit Liverpool te slechten. Totdat James Morisson een kwartier voor tijd een vroege voorzet precies op het hoofd van Diego Lugano neerlegde. De Uruguayaan wist wel raad met het buitenkansje en rondde beheerst af. In de slotfase kroop West Bromwich vervolgens meer en meer uit haar schulp, maar doelpunten vielen er niet meer.