Atletico: ijzersterke vechtmachine op jacht naar landstitel

5 februari 2014, 14:45

FC Barcelona stond afgelopen weekend na 59 speelronden de koppositie in de Spaanse competitie af. De nieuwe leider in La Liga was niet grootmacht Real Madrid, maar stadgenoot Atletico Madrid. De excentrieke Atletico-trainer Diego Simeone combineert techniek, scorend vermogen en strijd op de perfecte manier. Een analyse van een ijzersterke vechtmachine.

Illustrerend was het, op de tweede speelronde van vorig seizoen. Atletico Madrid ontving thuis het sterke Athletic Bilbao en had in die wedstrijd slechts 35 procent balbezit. Uitslag: 4-0. Het is tekenend voor de werkwijze van de licht ontvlambare coach Diego Simeone (43). "Hij heeft aangetoond dat balbezit om het balbezit één van de grootste stommiteiten ooit uit het voetbal is", liet Real Mallorca-coach Joaquín Caparrós toen optekenen.

Simeone, ook wel El Cholo genoemd, is sinds 2011 in dienst bij de Spanjaarden en legde al beslag op de Europa League, Copa del Rey en Europese Supercopa. Met name de bekerwinst zullen de fans van de club niet snel vergeten, Atletico pakte de prijs in het stadion van Real (1-2) en vierde een fantastisch feest. Vanavond (woensdag) is de eerste van de twee halve finale-duels van de beker tegen Real. Simeone zal in het tweeluik tegen de rivaal weer spelen met zijn vaste tactiek, die gekenmerkt wordt door het harde spel, het gezamenlijk drukzetten en dynamisch aanvallen. Het maakt Atleti één van de interessantste en beste ploegen ter wereld.

Simeone heeft in Madrid een bijzondere machine gecreëerd, met topspelers die elkaar bijzonder goed aanvullen. Met name de doelman en de spits worden geroemd, maar ook de rest van de ploeg is sterk. Het elftal van de koploper onder de loep.

IJzersterke defensie

Technisch vernuft

De allerbeste spitsen

Nachtkaars of historie

De komende maanden zal duidelijk worden of Atletico in staat is om het voetbal in de vijfde versnelling vol te houden. De ploeg heeft alles zelf in de hand en kan historie gaan schrijven. In de Champions League wachten ontmoetingen met het AC Milan van Clarence Seedorf en in de beker treffen de mannen van Simeone Real Madrid. In de competitie is er de spannende strijd met Barcelona en opnieuw Real. De Koninklijke krijgt op 2 maart de kans Simeone's mannen pijn te doen, maar zal de punten dan wel uit het hol van de leeuw moeten wegslepen. Barcelona krijgt op 18 mei in eigen huis de mogelijkheid om Atletico punten afhandig te maken.

Beide clubs trokken in de zomer met Neymar en Gareth Bale voor veel geld gevestigde namen aan, maar het is voorlopig niet in staat zich te doen van Atletico. "Er is maar een klein verschil van vierhonderd miljoen euro met Barcelona", knipoogde Simeone begin januari. Hij bewijst dat geld niet altijd de doorslag geeft in het voetbal.  'El Cholo' kan dit seizoen de kroon zetten op zijn werk bij Atletico. De rood-witten hebben zich in een perfecte uitgangspositie voor het competitieslot gemanoeuvreerd en zijn hard op weg voetbalhistorie te schrijven.

Door: Remco Jacobi

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen