Voetbalhumor: eigenaardig, flauw en meestal grappig

7 maart 2014, 08:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De voetbalwereld leent zich doorgaans uitstekend voor een dolletje. Voetbalhumor is er in allerlei soorten en maten. Curieuze blunders zorgen continu voor puur leedvermaak, maar regelmatig worden betrokkenen uit de voetbalwereld doelbewust door elkaar in de maling genomen. Wie voetbal beoefent, weet dat kleedkamerhumor onlosmakelijk verbonden is met de sport. FCUpdate.nl staat stil bij het verschijnsel en brengt een aantal opmerkelijke fratsen in kaart.

Wat is voetbalhumor?

Het amateurvoetbal zit er vol mee, maar er zijn ook talloze anekdotes uit het betaalde voetbal te beschrijven. Je kan de voetbalschoenen van een teamgenoot met water vullen en vervolgens bevriezen, diens kleren verstoppen, een likje balsem in iemand zijn ondergoed smeren, maar ook gewoon een simpele knoop in de spijkerbroek van een medespeler leggen. Het zijn allemaal voorbeelden van de eigenaardige humor van voetballers, die vaak flauw, maar toch uitgekiend is.

Onbedoelde voetbalhumor{image[294033][right-half][]}

Er gebeuren veel merkwaardige dingen op een voetbalveld. Spelers maken eigen doelpunten waar je broek van afzakt, tikken de bal met het standbeen aan waardoor ze de bal volledig missen, zitten vast in doelnetten, worden keihard getackeld door uitglijdende verzorgers, trekken elkaars broek per ongeluk naar beneden, worden gehinderd door een strandbal, noem maar op. Maar, dit is anders dan het met opzet beetnemen van iemand anders.

O ja. Sommige mensen hoef je niet voor de gek te houden, aangezien ze dit zelf wel doen. Neem Aad de Mos, in zijn periode als trainer van Vitesse. Naast zijn geforceerde en jeugdige hupje (op 8:30) na het beslissende Vitesse-doelpunt tegen Ajax - Aad leek wel een dartelend veulentje - zijn de welbekende, onnavolgbare [a,http://www.youtube.com/watch?v=ddJIW9ecxbE,_blank,rekensommen] van De Mos een nog treffender voorbeeld. Zijn legendarische '21 is 5'-uitspraak staat bij menig voetballiefhebber nog vers op het netvlies.

Klassieke anekdotes

Metgod

Metgod

Sjaak Polak kreeg in zijn loopbaan als speler vaak de lachers op de hand. Er werden zelfs compilaties gemaakt van uitspraken van de Hagenaar. Hij kon dingen gewoon op zeer kenmerkende wijze formuleren. "Met de broek naar beneden en de volle hand erop", "Gewoon pijn aan de billen dit", "Of ik, Pietje Puk, de materiaalman hem nou binnenschiet, het belangrijkste is dat we punten halen", "Hij was Lingo aan het spelen, maar ik denk dat hij nu een rode bal heeft gepakt", "Gewoon je helm opzetten en je motor starten", het zijn allemaal leuke uitspraken van een markante back.

Maar, Polak werd zelf eens flink in de maling genomen. Hij werd gebeld door Jan-Joost van Gangelen, met de vraag of hij als invalanalyticus wilde verschijnen bij een wedstrijd. Polak reageerde dolenthousiast en sprong snel in de auto. Eenmaal bij het stadion aangekomen blijkt dat men van niets wist, waardoor Polak het stadion niet binnenkwam. Oud-ploeggenoot Ricky van den Bergh had hem vanuit de spelersbus van ADO Den Haag een poets gebakken, met zijn beste imitatie van Van Gangelen.

Anthony Lurling raakte in november vorig jaar in opspraak vanwege het komische 'Kees Kroket-incident', maar er zijn meer grappige anekdotes te vertellen over de Bosschenaar. Bijvoorbeeld in zijn moeizame beginperiode bij Feyenoord. Vanwege een grote stroomstoring moest Lurling met de fiets naar de training. De aanvaller wou na de oefensessie nietsvermoedend weer huiswaarts keren met de tweewieler, maar zag dat zijn ploeggenoten het rijtuig volledig uit elkaar hadden gehaald. Lurling trof overigens ook eens een antieke houten naaimachine uit 1745 aan in zijn tuin, vergezeld door een spandoek met de tekst 'Lurling Matennaaier'. Groningse supporters vonden namelijk dat hij andere spelers, in het bijzonder Groningen-speler Hugo, op smerige wijze kaarten aansmeerde.

Maurice Graef hoort ook wel in het rijtje thuis. De oud-spits heeft bij Roda JC ooit een paar Grieken ingehuurd om te onderhandelen met ploeggenoot Dirk Jan Derksen. Een fake-vertegenwoordiger van de Griekse club OFI Kreta legde Derksen een vet contract voor in een restaurant. Derksen rekende zichzelf rijk en moest het nieuws stilhouden, maar tijdens het Sinterklaasfeest in december bleek de spits verschrikkelijk in de maling te zijn genomen. Derksen kwam er achter dat alles één grote grap was. Zelfs zijn zaakwaarnemer had in het complot gezeten. De onderhandelingen in het restaurant waren tot overmaat van ramp opgenomen en werden aan de selectie getoond. Ploeggenoten Graef en Ruud Hesp sneden gyros in de video, wat tot grote hilariteit leidde. Overigens verwisselde Graef ook eens een cd van de shuttle run test voor een cd met carnavalskrakers. De trainer keek raar op toen er de volgende ochtend nogal vrolijke nummers uit de installatie kwamen, in plaats van de welbekende piepjes.

Cruijff

Cruijff

Digitale voetbalhumor

Voor de moderne en misschien ook wel gemakzuchtige grapjas is het met de digitale middelen van tegenwoordig zeer eenvoudig om ook online te ouwehoeren. Dit bevestigden FC Barcelona-verdediger Gerard Piqué en Real Madrid-back Alvaro Arbeloa, die de rivaliteit tussen de Spaanse grootmachten digitaal onderstreepten. Pique sprak op Twitter als volgt over het duel tussen Real en Elche CF: "Ik kijk naar een comedy op Canal+. Die zijn altijd erg goed rond dit tijdstip". Arbeloa counterde scherp: "Tevreden met de drie punten! Ik ben erg blij dat sommige mensen het theater hebben ingeruild voor de bioscoop!", waarmee de back doelde op het theatrale gedrag van Barça-spelers.

Cristiano Ronaldo was laatst jarig en Zlatan Ibrahimovic feliciteerde de wereldvoetballer van het jaar via Twitter. De Zweed maakte een foto van zijn cadeau aan Ronaldo: een T-shirt met de tekst 'Dare To Zlatan', waarbij Ibra sprak van 'je nieuwe favoriete outfit'. Ronaldo reageerde met 'Bedankt, al zou het shirt mij beter staan dan dat het jou staat'. Op een iets lager voetbalniveau deed FC Utrecht-goalie Jeroen Verhoeven laatst van zich spreken. Ploeggenoot Mark Diemers was voor de vierde keer gezakt voor zijn rijexamen, waardoor de doelman, samen met zijn ploeggenoten, een fiets gaf aan de jonge speler en dit vervolgens via [a,https://twitter.com/VerhoevenJeroen,_blank,Twitter] deelde.

Foute voetbalhumor

Voetbalhumor is eigenaardig en er zijn talloze geestige anekdotes te vertellen. Maar, soms wordt de grens overschreden. Zo werd Oranje-bondscoach Louis van Gaal in een titel van een Roemeense krant aangeduid als 'Van Hitler', vanwege zijn 'arrogante en egocentrische karakter'. Dit leidde ertoe dat de KNVB de betreffende journalist toegang weigerde tot het duel tussen Nederland en Roemenië.

Een ander voorbeeld van grensoverschrijdende voetbalhumor: de supporters van FC Den Bosch zetten vorig jaar een doodskist bij stadion Galgenwaard, de thuishaven van Utrecht, met de tekst 'Utrecht Dood'. Het zorgde voor veel ophef. 'Te gek voor woorden. Den Bosch onwaardig', sprak de clubleiding. "Het was een ludiek bedoelde actie naar aanleiding van het lied 'dood, dood Utrecht dood', dat al tientallen jaren door Den Bosch-supporters wordt gezongen", luidde de verklaring van de fans.

 {image[275880][left-half][]}

Tot slot maakte een Franse tv-zender nogal misbruik van de Fukushima-kernramp. De Japanse doelman Eiji Kawashima keepte tegen Frankrijk een wereldpartij, waarop de zender de sluitpost van Japan afbeeldde met vier armen, met daarbij de tekst 'Fukushima-effect'. Het schoot bij de Japanners in het verkeerde keelgat.

Door: Koen Jans

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen