Op naar het WK: hoe verder zonder Kevin Strootman?

10 maart 2014, 16:15

De blessure van Kevin Strootman is misschien wel het slechtste wat Oranje had kunnen overkomen. De middenvelder van AS Roma heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot enorm belangrijke, eigenlijk onmisbare, pion in het team van bondscoach Louis van Gaal. Maar door de naam van Strootman kan een streep, hij mist door zijn zware knieblessure het wereldkampioenschap in Brazilië. Hoe nu verder?

Bijna niemand was onder Louis van Gaal zeker van het WK. Iedere speler moest zich keer op keer bewijzen, benadrukte de bondscoach de afgelopen anderhalf jaar tijdens vrijwel ieder gesprek met de media. Toch waren er drie uitzonderingen: Robin van Persie, Arjen Robben en Kevin Strootman. Dat waren zijn aanvoerders, de sterkhouders. De mannen waarop Oranje bouwde. Van Persie moest voor de doelpunten zorgen, Robben voor de dreiging en Strootman was de motor op het middenveld. Hij was de moderne 'box-to-box-speler' die iedere ploeg tegenwoordig moet hebben, een middenvelder die zijn defensieve taken combineert met een drang naar voren. Strootman kan ballen veroveren, maar met hetzelfde gemak een doelpunt maken of voorbereiden.

Als enige middenvelder was Strootman zeker van een basisplaats in Brazilië. Als we de lijn van de laatste kwalificatieduels doortrekken, vormde hij met Nigel de Jong en Rafael van der Vaart het beoogde middenveld van Van Gaal. Voor de positie van Van der Vaart was Wesley Sneijder een alternatief. Een middenveld met Van der Vaart én Sneijder is voor hem geen optie, liet de bondscoach meerdere keren weten. Ook op het WK zal het dus Van der Vaart óf Sneijder worden. Eén van beide spelers zal de vacature die ontstaan is door de blessure van Strootman, dus niet invullen. Maar wie wel? FCUpdate.nl zet een aantal kandidaten op een rijtje.

Tegen Frankrijk, afgelopen woensdag, kwam Stijn Schaars in het veld als vervanger van Strootman. Schaars zou een optie kunnen zijn, maar mist de diepgang die Strootman wel heeft. Hetzelfde kan gezegd worden van Jordy Clasie. Beide spelers worden door Van Gaal ook vooral genoemd als 'nummers zes', concurrenten van Nigel de Jong. Voor de rol die Strootman had, komen Schaars en Clasie vooral in aanvallend opzicht tekort. Iemand als Jens Toornstra heeft die kwaliteiten wél, maar hij is na de zomerse trip met Oranje naar Azië niet meer opgeroepen. In de wedstrijden tegen Indonesië en China, waarin hij een basisplaats had, is de middenvelder van FC Utrecht door Van Gaal gewogen en te licht bevonden, zo lijkt het. Siem de Jong en met name Davy Klaassen zijn hem in de pikorde voorbij, al wordt De Jong door Van Gaal vooralsnog vooral gezien als spits. Klaassen kan wel een serieuze optie zijn, al spreekt het niet in zijn voordeel dat hij pas driekwart seizoen op het hoogste niveau speelt en de laatste weken niet meer in de beste vorm steekt.

Over iets meer dan twee maanden, op 13 mei, moet Van Gaal zijn voorlopige selectie voor het WK doorgeven aan de FIFA. Mogelijkheden om het één en ander uit te proberen zijn er niet meer, de laatste oefenduels voor het WK zijn pas na dat selectiemoment. De bondscoach liet twee weken geleden nog weten dat hij zijn baan 'steeds leuker begon te vinden', maar zal daar op dit moment even anders over denken.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen