Hopen op het beste voor Clarence bij dolend Milan

20 maart 2014, 11:59   Bijgewerkt: 20 maart 2014, 12:10

Bestuurlijke onrust, financiële problemen en bedenkelijke prestaties op het veld, geleverd door een kwaliteitsarm, onevenwichtig en ongeïnspireerd elftal. Het is, in een notendop, de situatie waarin AC Milan zich momenteel begeeft. En dat terwijl Clarence Seedorf onlangs, vol hoop en optimisme, gepresenteerd werd als nieuwe hoofdcoach van de Rossoneri. Het wierp zijn vruchten nog niet af. Integendeel, aangezien het kommer en kwel is als nooit tevoren, in Milaan.

Alleen het tweeluik in de Champions League tegen Atletico Madrid kon het seizoen nog enigszins redden voor Milan, een club met een rijke historie en een rusteloos verlangen naar nieuw succes. De teleurstelling was dan ook groot, nadat de Italianen zowel in het eigen San Siro als in het Vicente Calderón onderuit gingen (0-1 en 4-1). 'Zero Milan', kopte La Gazzetta dello Sport, die de Milanezen niet spaarde, evenals de overige Italiaanse media. De roze sportkrant denkt een week later overigens te weten dat Seedorf nog maar twee duels (tegen Lazio en Fiorentina) heeft om een ontslag af te wenden.

Veertig punten...

Gapend gat tussen intenties en prestaties

Milan krijgt klap na klap te verwerken en hoopt dat de gifbeker eindelijk eens leeg zal zijn. Na afloop van het debacle tegen Parma gingen Seedorf, Mario Balotelli en Kaká in gesprek met teleurgestelde en woedende supporters. Overigens kwam de nederlaag niet zomaar tot stand: doelman Christian Abbiati kon na vijf minuten al inrukken vanwege een rode kaart. Illustratief voor het seizoen van Milan. Maar, het ontbreekt de gevallen topclub niet alleen aan geluk. De club schreeuwt niet alleen om meer kwaliteit in de selectie, maar hunkert ook naar een scherper beleid. De afstand die tussen de intenties en de prestaties ligt is veel te groot.

'Clarence, nog altijd een held'

En dan is er ook nog de positie van Seedorf, die met zeven verliespartijen in twaalf duels statistisch tot de slechtst presterende AC Milan-coaches ooit behoort. En dan wordt er logischerwijs direct gewezen naar zijn gebrek aan ervaring. Het is doodzonde voor Seedorf, één van de meest succesvolle spelers uit zijn generatie. Hij won de Champions League vier keer, wist vele landstitels te winnen en staat daarnaast ook nog eens bekend als een maatschappelijk zeer betrokken persoon. Hoewel Berlusconi stelt dat de positie van Seedorf niet ter discussie staat, kan de reputatie van onze landgenoot worden beschadigd. Wellicht was het beter als Seedorf volgend seizoen was gestart, met een schone lei. "Nu bestaat er een groot afbreukrisico", stelt clubicoon Paolo Maldini, die met lede ogen aanziet dat het van kwaad tot erger gaat met zijn Milan: "Alles wat de afgelopen tien jaar is opgebouwd, wordt zomaar weggegooid".

Want, Seedorf blijft een sieraad voor het Nederlandse voetbal. Iets wat de supporters van Ajax in 2010 ook beseften. Nadat Seedorf in 2003 kon rekenen op een striemend fluitconcert in de ArenA, werd er gedurende het Champions League-duel tussen Ajax en Milan in 2010 een spandoek met de tekst 'Clarence, nog altijd een held' ontrold en verliet Seedorf het veld in de 85ste minuut onder een indrukwekkende staande ovatie. Een mooi gebaar voor iemand met een staat van dienst waar Nederland trots op kan zijn. Laten we hopen dat Milan de komende twee wedstrijden tot een goed einde zal brengen, zodat het door La Gazzetta geschetste scenario niet zal uitkomen. Dat zou niet alleen zonde zijn voor Seedorf, maar ook voor het Nederlandse voetbal.

Door: Koen Jans

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen