Terugblik: eerste periode van Hiddink bij Oranje

Ger
28 maart 2014, 14:10

Met Guus Hiddink heeft de KNVB een oude bekende gekozen als opvolger van bondscoach Louis van Gaal. De 67-jarige trainer had het Nederlands elftal aan het einde van de vorige eeuw al onder zijn hoede. Een terugblik op zijn bewogen eerste periode bij Oranje.

Het EK liep voor Nederland uit op een deceptie. Zo werd in de groep een zware nederlaag geslikt tegen Engeland (1-4). Oranje bereikte op doelsaldo nog wel de kwartfinale, waarin Frankrijk na strafschoppen te sterk was. Clarence Seedorf was de enige de zijn penalty niet benutte. Naast de tegenvallende prestaties kreeg Hiddink ook nog eens te maken met het zogeheten kabelincident, waarbij de groep uiteen viel in donkere (oud-)spelers van Ajax en de overige internationals. Edgar Davids liet zich voor de camera in niet mis te verstane bewoordingen uit over de keuzeheer, die de middenvelder vervolgens naar huis stuurde.

Het Nederlands elftal moest in de halve finale uiteindelijk na strafschoppen buigen voor Brazilië. Phillip Cocu en Ronald de Boer wisten niet te scoren vanaf de penaltystip. In de strijd om het brons was Kroatië vervolgens te sterk voor het aangeslagen Oranje. Kort na het WK in Frankrijk tekende Hiddink een contract bij Real Madrid, maar in de Spaanse hoofdstad werd hij nog voor het einde van het seizoen ontslagen. Via Real Betis, Zuid-Korea, PSV, Australië, Rusland, Chelsea, Turkije en Anzhi Makhachkala is de ervaren oefenmeester nu dus toe aan zijn tweede dienstverband als bondscoach van Oranje.

Hiddink heeft tijdens zijn eerste periode bij het Nederlands elftal 22 van de 38 interlands gewonnen. Acht duels gingen verloren, de overige acht eindigden in een gelijkspel. Onder Hiddink maakte Oranje 81 doelpunten en kreeg het er 29 tegen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen