Atletico komt achterstand te boven in Baskenland

29 maart 2014, 23:31

Atletico Madrid heeft de koppositie in La Liga weer overgenomen van FC Barcelona. De equipe van coach Diego Simeone zegevierde zaterdag in het Baskenland met 1-2 over Athletic de Bilbao. Barça won eerder op de dag de derby tegen Espanyol met 0-1.

Atletico wist dus dat het moest winnen bij Bilbao, maar de Madrilenen beleefden een valse start in San Mamés Barria. Al binnen zes minuten kwam de thuisclub op voorsprong. Een lange bal van achteruit van San José werd gemist door Diego Godin, waardoor Iker Muniain in balbezit kwam. De aanvaller passeerde keeper Thibaut Courtois met een fraaie lob.

Een kwartier later herstelde Diego Costa het evenwicht. De clubtopscorer van Atletico, die nu 25 keer heeft gescoord in de Spaanse competitie, strafte een dramatische breedtepass van Bilbao-speler Iturraspe genadeloos af. Tien minuten na rust maakte Atletico de ommekeer compleet. Koke knikte raak uit een voorzet van Filipe Luis en tekende daarmee voor de 1-2 eindstand.

In de slotfase drong Bilbao nog wel even aan, zonder resultaat. De beste kans was voor Aritz Aduriz, maar diens kopbal werd knap gekeerd door Courtois. De Basken sloten voor eigen publiek af met tien man. Aymeric Laporte kreeg in de 85ste minuut zijn tweede gele kaart. Vlak daarna viel Diego Costa uit met een blessure, al leek de schade mee te vallen. De goalgetter verliet op eigen kracht het veld.

Atletico komt door de overwinning op 76 punten, één meer dan Barcelona. Real Madrid staat op zeventig punten, maar treedt later op de avond nog aan in de thuiswedstrijd tegen stadgenoot Rayo Vallecano.