Overzicht: wie degradeert er uit de Eredivisie?

4 april 2014, 13:19

De beslissingen in de Eredivisie zijn aanstaande. Dat Ajax kampioen wordt, is vier wedstrijden voor het einde van de competitie zo goed als zeker. Onderin is de strijd daarentegen nog volop gaande. FCUpdate.nl zet alle degradatiekandidaten en hun speelschema op een rijtje. Wie speelt er volgend seizoen in de Jupiler League?

Zelden was het zo spannend in de kelder van de Eredivisie als dit seizoen. Vier wedstrijden voor het einde is zelfs Heracles Almelo (36 punten) als koploper van het rechterrijtje nog niet zeker van handhaving. Onder Heracles zijn SC Cambuur en FC Utrecht (allebei 35) ook nog niet veilig, al lijken die clubs zich op te kunnen maken voor een rustig seizoensslot. Alle clubs daaronder verkeren wel in degradatienood, met Roda JC voorop. Die club staat laatste en degradeert als het zo blijft rechtstreeks. NEC en RKC Waalwijk moeten bij deze stand de nacompetitie in. Welke clubs gaan spannende weken tegemoet? Een overzicht. 

18. Roda JC, 25 punten, doelsaldo -22

Dat een trainerswissel niet altijd positief uitpakt, bewijst Roda JC dit seizoen. Half december ontsloeg de club uit Kerkrade trainer Ruud Brood, die met de ploeg op dat moment veertiende stond. Zijn opvolger Jon Dahl Tomasson begon goed aan zijn nieuwe job, met een puntje tegen sc Heerenveen en een zege op FC Utrecht, maar daarna ging het snel bergafwaarts.

Misschien wel de hardste klap van het seizoen liep de ploeg afgelopen weekend tegen RKC (0-1 verlies) op. Door de zeperd lijkt Roda hard op weg naar de Jupiler League. Van de laatste tien wedstrijden verloor de club er maar liefst negen. Er moet dus snel iets gebeuren bij Roda, maar het programma is niet bepaald gemakkelijk te noemen. De komende twee weken wachten de wedstrijden tegen AZ (thuis) en FC Twente (uit). De laatste twee duels spelen de Limburgers tegen FC Groningen en Go Ahead Eagles. Mocht Roda inderdaad degraderen, dan lijkt Roda mee te dingen om de titel 'slechtste trainerswissel aller tijden'.

17. NEC, 27 punten, doelsaldo -25 

Drie dagen later wachtte Heracles Almelo, op papier een prima tegenstander om de bekerkater weg te spoelen. Zo leek het ook te gaan. Spits Michael Higdon had zijn ploeg voor rust al op 1-0 gezet, maar na een zinderende en ongelofelijke slotfase werd het uiteindelijk 1-2. Een keiharde dreun voor iedereen die NEC een warm hart toedraagt. De Nijmegenaren zitten momenteel in de hoek waar de klappen vallen en zullen zich snel moeten oprichten om de play-offs te ontlopen. Met nog vier wedstrijden op het menu, met tegenstanders als AZ, FC Twente en Ajax, zal NEC zelfs moeten oppassen dat het niet rechtstreeks naar de Jupiler League dondert. Het is alarmfase één in Nijmegen.

16. RKC Waalwijk, 30 punten, doelsaldo -15

Komend weekend moet RKC naar De Kuip, daarna wachten PEC Zwolle, NAC Breda en sc Heerenveen. Het wordt voor de laagvlieger dus nog zwaar zat om de nacompetitie te ontlopen, maar rechtstreekse degradatie lijkt met vijf punten voorsprong op Roda uit beeld. Mocht RKC zich de komende weken verzekeren van nog een seizoen Eredivisie, dan loopt iedereen in Waalwijk de polonaise.

15. ADO Den Haag, 34 punten, doelsaldo -23

Een knappe reeks van de mannen van Fräser, die woensdagavond wonderwel met een puntje uit Enschede vertrokken. Ook een ploeg onderin heeft af en toe een stuntje nodig en dat lukte ADO tegen Twente. Na een vroege achterstand leek er een einde te komen aan de knappe serie, maar een late treffer van Michiel Kramer en twee rode kaarten voor Twente zorgden voor een 1-1 eindstand. Door het prima resultaat gaat ADO met een goed gevoel richting de thuiswedstrijd tegen naaste belager FC Utrecht. Daarna speelt de club uit de Hofstad nog tegen Ajax, AZ en SC Cambuur. Als de reeks intact blijft, lijkt rechtstreeks lijfsbehoud geen probleem voor de ploeg. Wie had dat twee maanden geleden gedacht?

14. Go Ahead Eagles, 34 punten, doelsaldo -22

In de winterstop was er ook niets aan de hand voor de equipe van Foeke Booy, maar langzaam maar zeker daalde de ploeg af naar de krochten van de Eredivisie. GAE presenteert zich als een leuk voetballend ploegje, maar tijdens de keiharde degradatiestrijd draait het maar om één ding: punten. Des te knapper was het dat de mannen van Booy woensdagavond directe concurrent NAC Breda over de knie legden. Een broodnodige zege, waardoor de Eagles hard op weg zijn naar rechtstreeks handhaving. De promovendus speelt nog tegen Heracles Almelo, sc Heerenveen, Vitesse en Roda JC.

13. NAC Breda, 34 punten doelsaldo -6

De nederlaag in Deventer zorgt ervoor dat GAE en ADO nu evenveel punten hebben als de equipe uit Breda. Het doelsaldo van NAC is echter een stuk beter, waardoor die ploeg eigenlijk één punt meer heeft. Ondanks de zeperd tegen de Eagles heeft men in Breda alle vertrouwen in een positief einde van dit seizoen. Voor NAC zijn FC Utrecht en SC Cambuur (beide 35 punten) nog binnen handbereik. Met de wedstrijden tegen FC Twente, FC Groningen, RKC Waalwijk en PSV nog op de rol, moet het raar lopen wil er volgend seizoen geen eredivisievoetbal in Breda gespeeld worden.

Door: Remco Jacobi

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen