Paris Saint Germain streed dinsdag in de kwartfinale van de Champions League voor wat het waard was, maar had vooraf bijna kunnen weten dat de ploeg uitgeschakeld zou worden door Chelsea. Die ploeg staat namelijk onder leiding van José Mourinho, die alle acht van zijn Europese kwartfinales overleefde. FCUpdate.nl neemt deze opmerkelijke statistiek onder de loep. Een overzicht van de geweldige CL-prestaties van de Portugees.

FC Porto 2003/04

Tegenstander: Olympique Lyon

Uitslagen: 2-0 en 2-2

Eindresultaat: toernooiwinst

Het avontuur van José Mourinho in de Champions League begint in het seizoen 2003/04. De Portugees is in zijn thuisland trainer van FC Porto, waar hij het seizoen eerder al de UEFA Cup heeft gewonnen. Ook een niveau hoger in Europa presteert Mourinho meer dan prima. In de groepsfase eindigt de ploeg tweede, daarna wordt opvallend genoeg afgerekend met het grote Manchester United. In de kwartfinale wacht Olympique Lyon. Goals van Deco en Ricardo Carvalho zorgen voor een 2-0 zege in het eerste duel. Lyon hoopt het nog spannend te maken in de return, maar Mourinho en Porto maken snel een einde aan alle Franse illusies. Door een treffer van Maniche staat Porto al na zes minuten op 0-1. Uiteindelijk eindigt het duel in 2-2, waardoor Porto simpel doorgaat. Een paar maanden later mag Mourinho voor het eerst de 'cup met de grote oren' omhoog houden.

Chelsea 2004/05

Tegenstander: Bayern München

Uitslagen: 4-2 en 2-3

Eindresultaat: uitschakeling in halve finale door Liverpool

Mourinho maakt na de toernooiwinst met Porto de overstap naar Chelsea. In de kwartfinale van het miljoenenbal nemen The Blues het op tegen Bayern München. In het eerste duel zijn Chelsea-spelers Arjen Robben en Mateja Kezman geblesseerd. Mourinho zelf is geschorst nadat hij FC Barcelona-trainer Frank Rijkaard er in de achtste finale van had beschuldigd in de rust bij de scheidsrechter in de kleedkamer te zijn geweest. De heenwedstrijd staat onder leiding van de Nederlander René Temmink, die al vier minuten het eerste doelpunt kan noteren. Door een goal van Joe Cole pakt de ploeg de zo gewenste vroege voorsprong, maar Bastian Schweinsteiger maakt in de tweede helft gelijk. Chelsea neemt daarna het heft in handen en scoort vervolgens in elf minuten drie keer (Frank Lampard twee, Didier Drogba één). In blessuretijd benut Michael Ballack nog wel een penalty, maar de 4-2 zege blijkt genoeg voor Chelsea. In de return in Duitsland komt Chelsea door twee treffers in blessuretijd van Bayern nog wel even in gevaar, maar de 3-2 nederlaag volstaat voor The Blues.

Eindresultaat: uitschakeling in halve finale door Barcelona

{image[271529][right-half][]}Peter Crouch eist in het heenduel in Madrid een hoofdrol op. De Engelse spits van The Spurs pakt na acht minuten zijn eerste gele kaart, zeven minuten later zijn tweede. De aanvaller kan na vijftien minuten inrukken en maakt op die manier de weg vrij voor een eenvoudige zege van Mourinho's Real. Het wordt 4-0, mede door twee goals van Emmanuel Adebayor. De snelle rode prent van Crouch heeft ook voor Rafael van der Vaart vervelende gevolgen. Hij wordt in de rust gewisseld. In de return speelt de Nederlander wel de hele wedstrijd, maar Tottenham kan geen stunt bewerkstelligen. Zelfs een gelijkspel zit er niet in voor de Engelsen, Cristiano Ronaldo bepaalt in de slotminuten de eindstand op 0-1.

Real Madrid 2011/12

Tegenstander: Apoel Nicosia

Uitslagen: 3-0 en 5-2

Eindresultaat: uitschakeling in halve finale door Bayern München

Nooit trof Mourinho zo'n gemakkelijke tegenstander in de kwartfinale als Apoel Nicosia. De club van Cyprus heeft verrassend de kwartfinale bereikt, maar is daarin zoals verwacht totaal niet opgewassen tegen de Koninklijke. Real speelt eerst uit en maakt door een 0-3 zege de return tot een formaliteit. Die wedstrijd eindigt in 5-2 voor de Spanjaarden, mede door twee treffers van Ronaldo. Mourinho toont zich na afloop tevreden. "We hebben gedaan wat we moesten doen", aldus de Portugees.

Eindresultaat: nog niet bekend

Het is een geweldig succes voor Chelsea, maar ook voor 'The Special One'. Hij houdt daardoor de honderd procent score intact en bereikt voor de achtste keer de halve finale van het grootste Europese clubtoernooi, een record. Geen enkele trainer presteerde wat Mourinho nu flikt. Sir Alex Ferguson stond op zeven halve finales, maar is voorbijgestreefd door Mourinho. De Portugees heeft het record in handen en dat zal vermoedelijk de komende jaren ook wel zo blijven. De trainer is pas 51 jaar en kan nog jaren mee. Als José Mourinho doorgaat zoals hij nu bezig is, geeft hij zijn zelfgekozen bijnaam alleen nog maar meer cachet.

Door: Remco Jacobi