AZ gaat voor voetbalwonder in 'onneembaar' Estadio da Luz

10 april 2014, 12:22   Bijgewerkt: 10 april 2014, 12:29

Niet één keer verloor Benfica dit seizoen in eigen stadion, in 2014 kreeg het in competitieverband voor eigen publiek zelfs nog niet één doelpunt tegen. En voor de laatste Europese nederlaag van de Portugese topclub in het eigen Estadio da Luz moeten we terug naar het seizoen 2012/2013, toen FC Barcelona in de groepsfase van de Champions League met 0-2 te sterk was. Om de halve finale van de Europa League te bereiken, moet AZ vanavond dus het onmogelijke mogelijk maken. "Waarom zouden we geen kansen krijgen?"

Jorge Jesus, de coach van Benfica, sprak een week geleden vol lof over AZ. "Ik heb genoten van ze. Het is een ploeg die technisch zeer begaafd is. Het speelde zeer sterk. AZ heeft aangetoond dat het genoeg kwaliteiten heeft om kansen te creëren", sprak de ervaren oefenmeester. Ook Roy Beerens, aanvaller van de Alkmaarders, sprak van een 'prima prestatie' van zijn ploeg. Maar de stand die na negentig minuten op het scorebord stond, 0-1, was veelzeggend. AZ voetbalde goed en had meer verdiend, maar verloor van de lepe Portugezen.

In eigen huis verliezen, het is in een Europees tweeluik vrijwel altijd een voorbode voor uitschakeling. Zeker als de tegenstander, in dit geval Benfica, de op papier sterkere ploeg is. Vrijwel niemand twijfelt er dan ook aan dat Benfica, vorig seizoen nog verliezend Europa League-finalist, de klus in eigen huis gaat klaren.

AZ moet dus een doelpunt maken, maar scoren in Da Luz blijkt voor tegenstanders van Benfica bijzonder lastig. Dit kalenderjaar kreeg de ploeg in competitieverband nog niet één goal tegen in eigen stadion. In 2014 won de ploeg van coach Jesús voor eigen publiek vier keer met 2-0, één keer met 1-0, één keer met 3-0 en een keer met 4-0. Het enige resultaat dat AZ enige hoop kan bieden, was het 2-2 gelijkspel tegen Tottenham Hotspur in de vorige ronde van de Europa League. In dat duel stond de Portugese ploeg tot blessuretijd 1-2 achter.

Wellicht met dat resultaat in het achterhoofd, sprak coach Dick Advocaat woensdag in Lissabon de hoop uit dat zijn ploeg voor een enorme stunt kan zorgen. Hij weigert zich bij voorbaat neer te leggen bij uitschakeling. "In het voetbal is alles mogelijk. Benfica is Europese top. Dat zijn wij nog niet. In Alkmaar hebben we toch twintig minuten geweldig gespeeld en kansen afgedwongen tegen Benfica. Waarom zou dat donderdag niet weer kunnen. Als we compact spelen, kunnen we het iedere ploeg lastig maken. Benfica heeft geweldige spelers, maar misschien onderschatten ze ons wel. Ik verwacht dat zij aanvallender gaan spelen dan in Alkmaar. Met onze snelheid voorin kunnen we wellicht een geniepig doelpunt maken. Dan wil ik het allemaal nog wel zien", citeerde AZ.nl hem.

De wedstrijd in Portugal tussen Benfica en AZ begint om 21.05 uur en is live te volgen op FCUpdate.nl.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen