AZ legt het ook in return af tegen Benfica

Jw
10 april 2014, 23:01   Bijgewerkt: 10 april 2014, 23:06

Het Europese avontuur van AZ zit erop. Benfica was donderdag ook in de return te sterk voor de Alkmaarders. De Portugese topclub zegevierde dankzij twee doelpunten van Rodrigo met 2-0, wat na de 1-0 winst van vorige week ruim voldoende is. Benfica plaatst zich daardoor voor de halve finales van de Europa League. AZ was de laatste Nederlandse club die nog actief was in Europa.

AZ speelde vorige week in eigen huis een uitstekende wedstrijd, maar leerde op harde wijze de wetten van het topvoetbal kennen. Benfica maakte één kans af en nam daarmee een uitstekende uitslag mee uit Alkmaar (0-1). AZ had dus een klein wonder nodig in Estadio da Luz, helemaal met de statistiek in het achterhoofd dat Benfica dit seizoen nog geen enkele wedstrijd had verloren op eigen terrein.

AZ kon net als vorige week in het begin heel aardig meekomen. Maar het werd wederom duidelijk dat als Benfica echt aanzet, het een paar klassen beter is dan de huidige nummer zeven van de Eredivisie.  Eduardo Salvio, de maker van het enige doelpunt in Alkmaar, zette vijf minuten voor rust de turbo aan en liet op de rechterflank drie spelers van AZ zijn hielen zien. Rodrigo kon de voorzet van Salvio, die perfect op maat was, simpel binnentikken bij de tweede paal: 1-0.

Het doelpunt kwam niet uit de lucht vallen. AZ was daarvoor al drie keer goed weggekomen, omdat Oscar Cardozo het vizier niet op scherp had staan. Bij Benfica was rechtsback Silvio overigens al in de tweede minuut uitgevallen. De Portugese international trapte bijzonder ongelukkig tegen het been van teamgenoot Luisao en heeft daarbij volgens de laatste berichten zijn scheenbeen gebroken.

Na de rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. AZ beet een paar keer van zich af via onder anderen Matias Johansson en Roy Beerens, maar het kon Benfica geen pijn doen. De combinatie Salvio-Rodrigo leverde twintig minuten voor tijd de definitieve beslissing op. Salvio zette dit maal hoog voor vanaf rechts en Rodrigo mocht bij de tweede paal opnieuw vrijstaand scoren: 2-0.

Dat uitgerekend Rodrigo de tweede treffer voor zijn rekening nam, was extra zuur voor AZ. De Braziliaans-Spaanse spits had namelijk niet meer op het veld mogen staan, omdat hij vlak daarvoor na een verloren schouderduw van AZ-verdediger Johansson vol tegen diens arm schopte. Het was overduidelijk natrappen, maar ondanks dat de Tsjechische scheidsrechter Pavel Kralovec er met de neus bovenop stond, zag hij het niet. Dat was echter ook het enige waar AZ zich over mocht beklagen, want de uitschakeling is op basis van de twee wedstrijden tegen Benfica volledig verdiend.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen