Cambuur in spektakelstuk iets sterker dan Vitesse

12 april 2014, 22:08   Bijgewerkt: 13 april 2014, 01:14

SC Cambuur heeft zich vanavond verzekerd van nog een seizoen eredivisievoetbal. In Leeuwarden werd Vitesse na een heerlijk doelpuntenfestijn met 4-3 aan de kant gezet. Cambuur staat nu negen punten boven de degradatiestreep en omdat RKC en NAC nog tegen elkaar uitkomen, kan de promovendus niet meer achterhaald worden. Vitesse haakt door het verlies definitief af in de strijd om plek twee en moet nog vol aan de bak om rechtstreeks Europees voetbal af te dwingen.

Voor Henk de Jong was het de eerste thuiswedstrijd als trainer van Cambuur en de oefenmeester zal zich deze avond nog lang heugen. De thuisploeg boekte de eerste eredivisieoverwinning ooit op Vitesse en De Jong behaalde voor het eerst de volle drie punten sinds hij twee weken geleden het stokje overnam van Dwight Lodeweges. Hoewel De Jong door schorsingen vanavond drie basisspelers moest missen, liet hij zijn ploeg aanvallend spelen en daarvoor kreeg hij na negentig minuten de ultieme beloning.

Na de thee ging het attractieve schouwspel onverminderd verder. De bezoekers kwamen sterk uit de kleedkamer en namen tien minuten na rust opnieuw de leiding. Manu liep zich vast en Vitesse kwam er in de tegenstoot vliegensvlug uit. Pröpper bereikte Christian Atsu, de Chelsea-huurling bedacht zich geen moment en liet Nienhuis met een verwoestende uithaal kansloos. Maar de bezoekers konden andermaal niet lang van de voorsprong genieten.

Na ruim een uur spelen probeerde Guram Kashia met een sliding te voorkomen dat Barto gevaarlijk kon worden maar de bal belandde precies in de voeten van Bartholomew Ogbeche. De Nigeriaanse spits passeerde Velthuizen met een soepele lichaamsschijnbeweging en kon vervolgens in een leeg doel binnenschuiven. Vijf minuten later was het Barto die met zijn tweede doelpunt van de avond, wederom op aangeven van uitblinker Lukoki, Cambuur naar de overwinning schoot. In het slotstuk van de wedstrijd werden de bezoekers amper meer echt gevaarlijk en na het laatste fluitsignaal van Kevin Blom kon het feest in Leeuwarden losbarsten.