Mertens maakt wereldgoal, Fiorentina en Inter op schot

13 april 2014, 17:12   Bijgewerkt: 13 april 2014, 17:19

Dries Mertens had het zondag weer op zijn heupen in de Serie A. De Belgische oud-PSV'er hielp Napoli in de thuiswedstrijd tegen Lazio met een prachtige treffer over het dode punt. Het doelpunt leidde een 4-2 zege op de Romeinen in. Ook Fiorentina en Internazionale zegevierden op de spectaculaire middag doelpuntrijk. La Viola vloerde Hellas Verona met 3-5, Inter had in Genua geen kind aan Sampdoria: 0-4.

Mertens kreeg het publiek in Napels op slag van rust op de banken met een heerlijke uithaal van buiten het strafschopgebied. Daarmee tekende de Belg voor de gelijkmaker, want Lazio was in de 21ste minuut op 0-1 gekomen via Senad Luli?. De Bosniër draaide zich knap weg bij tegenstander Raul Albiol en passeerde keeper Pepe Reina vervolgens in de verre hoek.

Mertens was vlak na de pauze ook betrokken bij de 2-1 van Napoli. De Rode Duivel werd door Lorik Cana naar de grond gehaald en verdiende daarmee een strafschop, die werd benut door Gonzalo Higuain. Cana moest zijn overtreding bekopen met zijn tweede gele kaart. Met een man meer liep Napoli uit naar 3-1. Higuain was opnieuw het middelpunt van de feestvreugde. Napoli verzuimde door te drukken, waardoor Lazio in de slotfase nog terug wist te komen tot 3-2 via Ogenyi Onazi. De bezoekers gingen vol overgave op jacht naar de 3-3, maar de zesde goal viel in blessuretijd aan de andere kant. Higuain voltooide zijn hattrick.

Napoli staat derde in de Serie A. De voorsprong van negen punten op nummer vier Fiorentina bleef intact. De achtervolger uit Florence won doelpuntrijk bij Hellas Verona: 3-5. Fiorentina had in de openingsfase het betere van het spel, maar kwam na een kwartier wel met 1-0 achter. Jacopo Sala passeerde doelman Neto in de rebound.

Fiorentina was echter niet in paniek en maakte het ook waar. Via Juan Cuadrado, Alberto Aquilani en Borja Valero stonden de Toscanen na 63 minuten met 1-3 voor, alvorens Hellas Verona via oud-Fiorentina-spits Luca Toni (strafschop) terugkwam tot 2-3. Een penalty aan de andere kant van Alessandro Matri zorgde voor de definitieve beslissing, waarna Aquilani en Juan Iturbe voor nog meer spektakel zorgden. Hellas Verona was vlak na de 1-3 met tien man komen te staan. Marco Donadel, in het verleden actief bij Fiorentina, kreeg rood voor het neerhalen van de doorgebroken Cuadrado.

Internazionale hield de achterstand op Fiorentina op vijf punten. De equipe van de bekritiseerde coach Walter Mazzarri gaf Sampdoria pak rammel: 0-4. Uitgerekend Mauro Icardi, afgelopen zomer overgekomen van Sampdoria, bracht Inter in de dertiende minuut aan de leiding. Maxi Lopez kreeg vijf minuten later een uitgelezen mogelijkheid om gelijk te maken, maar zijn penalty werd gekeerd door doelman Samir Handanovic.

Een minuut daarna kreeg Sampdoria-speler Eder binnen zestig seconden twee keer geel. Eerst voor het maken van een schwalbe en vervolgens voor het veroorzaken van een opstootje met Walter Samuel. Met tien man speelde Sampdoria een kansloze wedstrijd en liep Inter via Samuel, opnieuw Icardi en Rodrigo Palacio uit naar een dikke driepunter: 0-4. Inter neemt de vijfde plaats over van Parma, dat eerder op de dag op 1-1 bleef steken in derby tegen Bologna.