Het bizarre jaar van de Tovenaar van Jubbega

23 april 2014, 13:16   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Op 9 mei 2013 beleefde Gertjan Verbeek het hoogtepunt uit zijn carrière als trainer. Met AZ won hij in de Kuip de KNVB Beker, door het favoriete PSV in de finale met 2-1 te verslaan. Inmiddels zijn we amper twaalf maanden verder, maar ziet de wereld er heel anders uit. Nadat hij eerder al de laan uit gestuurd werd bij AZ, besloot ook 1.FC Nürnberg hem woensdag te ontslaan. Een terugblik op het bizarre jaar van de Tovenaar van Jubbega. Van tuchtcommissies tot een erepenning en van chemie tot Rod Stewart, saai was het geen moment.

23 april 2013

Gezag, Gertjan Verbeek heeft er een broertje dood aan. In april 2013 vocht hij een strijd uit met de tuchtcommissie van de KNVB. Hij vond de Nederlandse voetbalbond 'verschrikkelijk en subjectief' en had het over 'één grote samenzwering' tegen hem. Dat soort dingen kan je beter niet zeggen en de bond besloot Verbeek op 23 april voor twee competitiewedstrijden te schorsen, waarvan één voorwaardelijk.

9 mei 2013

25 juni 2013

28 juli 2013

Na een wisselvallig verlopen voorbereiding begon het seizoen voor AZ met een duel om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax. De Alkmaarse ploeg kwam prima voor de dag, maar verloor na verlenging met 3-2. Verbeek maakte zich na afloop vooral boos over het feit dat zijn ploeg in de extra tijd geen strafschop kreeg na een overtreding op Willie Overtoom. "Als je het met zes man niet ziet, houdt het op", mopperde hij op het arbitrale zestal.

26 augustus 2013

Het gedrag van Gertjan Verbeek in de eerste weken van de competitie valt niet bij iedereen in goede aarde. Nadat de coach in een interview kritiek uitte om de werkwijze van Phillip Cocu bij PSV, wiens spelers volgens hem 'niet fit genoeg' zouden zijn, haalde Erwin Koeman uit naar de AZ-coach. "Ik vind Gertjan een goede trainer en een aardige jongen, maar hij moet ophouden met het uiten van dit soort kritiek. Hij moet even terug op aarde worden gezet. Een dag later verliest hij zelf van FC Utrecht en dan ga je lopen zeiken over andere teams. Hij moet zijn mond houden en na zo'n wedstrijd niet voor de camera gaan staan. Ga gewoon lekker naar huis."

28 september 2013

De stemming in Alkmaar is opperbest. AZ had titelfavoriet PSV met 2-1 verslagen. Verbeek: "Ik ben trots op hoe we gevoetbald hebben. Dat we lef hebben getoond, geen ontzag hadden voor PSV en dat we zijn uitgegaan van eigen kwaliteiten, met name aan de bal. En verdedigend hebben we duidelijke afspraken gemaakt."

29 september 2013

22 oktober 2013

Lang zat Verbeek niet zonder werk. Drie weken na zijn vertrek bij AZ werd de man uit Jubbega gepresenteerd als coach van 1.FC Nürnberg, op dat moment de nummer zestien van Duitsland. "Waarom we voor Verbeek gekozen hebben? Er waren ontelbare dingen die voor hem spraken. En in gesprekken was van beide kanten direct een goed gevoel", sprak directeur Martin Bader. Duitse media zagen in Verbeek een look-a-like van de Schotse zanger Rod Stewart. "Dat is een mooi compliment. Maar ik kan niet zingen", reageerde Verbeek gevat.

23 december 2013

25 januari 2014

22 februari 2014

De zege op Hoffenheim stond niet op zichzelf. Vier van de eerste vijf duels na de winterstop werden gewonnen, tussendoor bleek alleen Bayern te sterk. Nürnberg was weg uit de degradatiezone en had aansluiting gevonden met de middenmoot. In een interview met een regionale krant blikte Verbeek in die periode met een glimlach terug op zijn moeizame start in Nürnberg. "Bij elke club leer je weer bij, je moet ook willen leren in het voetbal, dat was ook mijn uitgangspunt toen ik hier vier maanden geleden in dienst kwam", sprak hij tevreden.

9 april 2014

In de eerste weken na de winterstop had Nürnberg de wind mee, maar dat veranderde snel. De ploeg verloor veel, heel veel, en belandde weer in de degradatiezone. Toch leek Verbeek niet te hoeven vrezen voor zijn positie. Ook bij degradatie zou de coach mogen blijven, liet directeur Bader weten. "Ik kan me heel goed voorstellen, dat Gertjan Verbeek ook in de Tweede Bundesliga de juiste trainer voor ons zou zijn."

18 april 2014

23 april 2014

Twee weken nadat de club liet weten dat hij zelfs bij degradatie zou mogen blijven, besloot 1.FC Nürnberg om Verbeek te ontslaan. Met een andere coach voor de groep hoopt de ploeg degradatie nog te kunnen afwenden. Verbeek kreeg het nieuws te horen toen hij op een bruiloft in Friesland was. "Twee keer in een jaar ontslagen worden, eerst bij AZ en nu weer, daar word je niet vrolijk van", geeft hij toe op AD.nl. Het was niet bepaald het jaar van Verbeek, leek de coach zich ook te beseffen. Maar één ding is zeker: saai was het niet.

Door: Roland Mather

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen