'Gouden' Boymans gokt en wint: "Stond flink wat druk op"

30 april 2014, 12:00

Plezier maken, scoren, veel winnen en kampioen worden. Het seizoen 2013/2014 bracht Ruud Boymans zo'n beetje alles waarvoor hij ooit, als kleine jongen, op voetbal gegaan was. Na moeizame jaren bij AZ hervond de spits in Tilburg zichzelf én de lol in het spelletje. Het bracht hem een Gouden Stier, de prijs voor beste speler van de competitie. De gok van Boymans om naar Willem II te gaan, bleek de juiste. FCUpdate.nl sprak hem over zijn droomseizoen, de Jupiler League, Willem II en AZ. "Als ik daar vierde spits word, houdt het op."

Voor het eerst sinds het seizoen 2008/2009, toen hij nog voor Fortuna Sittard speelde, ging Ruud Boymans afgelopen zomer de Jupiler League in. Na twee seizoenen op het hoogste niveau bij VVV Venlo, een teleurstellend verlopen avontuur bij AZ en een half jaar op huurbasis bij NEC besloot de spits voor het seizoen 2013/2014 naar het gedegradeerde Willem II te gaan. Op huurbasis, want zijn contract bij AZ loopt nog door tot de zomer van 2015. Een opvallende beslissing, want ook clubs uit de Eredivisie toonden interesse.

"Het was best een gewaagde stap", zegt Boymans tegen FCUpdate.nl. "Want als ik niets had laten zien in de Jupiler League, was ik afgeschreven geweest. Er stond dus flink wat druk op de ketel, maar ik was zó gebrand om mezelf te bewijzen. Heel mooi dat het er uitgekomen is. Dit was het mooiste seizoen uit mijn carrière."

Boymans nam de prijs zichtbaar geroerd in ontvangst en benadrukte in zijn speech hoe belangrijk met name trainer Jurgen Streppel en team- en huisgenoot Ali Messaoud voor hem geweest zijn. Streppel gaf de spits vertrouwen, met Messaoud praatte Boymans in hun gezamenlijke woning uren over het spelletje, de club en het leven. "Deze prijs is ook voor jou", sprak Boymans vanaf het podium richting zijn teamgenoot. "Ik ben een gevoelsmens", lichtte hij later toe. "Het is voor mij zo belangrijk om vertrouwen te krijgen en me goed te voelen. Ik ben dit seizoen in zo veel aspecten gegroeid. Ik ben meer een aanspeelpunt geworden, een betere afmaker, een aanjager voor het team en ben nu mentaal veel sterker."

Een jaartje Jupiler League heeft Boymans (25) ook geleerd dat motivatie uit jezelf moet komen. "Je kweekt karakter. De thuiswedstrijden hebben me er doorheen gesleept. Tijdens sommige uitduels dacht ik: wat doe ik hier. Maar juist dan moet je het ook laten zien. En thuisduels in Tilburg waren altijd een feestje. Willem II heeft de beste supporters van Nederland, daar ben ik van overtuigd. De club is absoluut eredivisiewaardig."

Boymans maakt er geen geheim van dat hij graag in Tilburg wil blijven, maar zal eerst terug naar AZ moeten. Zijn contract in Alkmaar loopt nog door. "Ik ga afwachten wat voor plannen de club met me heeft. Onder Gertjan Verbeek was de situatie lastig, nu is er een nieuwe trainer. Ik heb goede verhalen gehoord over de heer Van Basten, dus ik schrijf AZ zeker niet af. Maar als ik bij AZ vierde of vijfde spits word, houdt het voor mij op."

Door: Roland Mather

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen