Koelbloedig Sevilla laat vloek van Benfica voortduren

Jw
14 mei 2014, 23:50   Bijgewerkt: 15 mei 2014, 00:06

Sevilla heeft woensdag ten koste van Benfica de Europa League gewonnen. Na 120 minuten voetbal was er geen winnaar (0-0) en moesten beide teams aanleggen voor strafschoppen. Dat kunstje beheersten de Spanjaarden beduidend beter dan de Portugezen. Rodrigo en Oscar Cardozo faalden vanaf elf meter. Benfica verloor daarmee voor de achtste keer op rij een Europese finale.

Benfica heeft een rijk verleden in Europa, maar dat is ver terug in de tijd. De Portugese grootmacht won in 1961 en 1962 de Europa Cup I, waarna tot vanavond zeven Europese finales verloren gingen. Benfica zou lijden onder de Vloek van Béla Guttmann, vernoemd naar de oud-trainer van Benfica, die na de zeges in de Europa Cup I met onenigheid vertrok uit Lissabon. Sindsdien had O Glorioso geen prijs meer gewonnen in de Europese bekertoernooien. Vorig jaar verloor Benfica de Europa League-finale nog door een doelpunt van Chelsea in de laatste minuut.

Er zat genoeg strijd in de eerste helft, maar echt aantrekkelijk was het niet. Sevilla had een paar goede uitbraken, maar spelmaker Ivan Rakitic was niet scherp in de eindpassing. Ook Benfica speelde nerveus, wat leidde tot slordig spel. Vlak voor rust had de finalist van vorig jaar toch op voorsprong moeten komen. Maxi Pereira schoot van dichtbij op de handen van Sevilla-doelman Beto en Nicolas Gaitan treuzelde te lang in een één-op-één situatie en werd uitstekend van het scoren gehouden. Sevilla en Benfica gingen dus zonder doelpunten rusten.

Het spel golfde in de tweede helft op en neer in het met 40.000 fans gevulde stadion van Juventus. Reyes schoot van dichtbij op de handen van Oblak en luidde daarmee een sterke fase in van Sevilla. Onder leiding van spelmaker Rakitic schoof de Spaanse equipe steeds verder op richting het doel van Benfica, dat nerveus ging spelen. De bloeddruk bij de hevig gebarende Benfica-coach Jorge Jesus werd er niet lager op, maar de Portugezen hielden stand. Reyes testte Oblak twee keer achter elkaar, maar passeerde de Sloveen niet.

Negentig minuten waren niet genoeg voor een beslissing en dus doken beide ploegen de verlenging in. In die extra minuten leken de krachten te zijn weggevloeid. Sevilla kreeg wel dé kans om de wedstrijd te beslissen. Rakitic gaf de Benfica-verdediging het nakijken met een fraaie steekbal op Carlos Bacca, maar de Colombiaanse spits schoot de bal net voorlangs het doel van Oblak. Benfica kon daar in de verlenging, die teleurstelde, vrijwel niets tegenover stellen.

Het liep uit op de loterij van strafschoppen. Daarin bezweken de aanvallers van Benfica onder de druk. Eerst redde Sevilla-doelman Beto op de inzet van Rodrigo, waarna hij ook in de goede hoek lag bij de trap van invaller Oscar Cardozo. Lima en Luisao gaven namens Benfica wel het goede voorbeeld, maar de vijfde strafschop hoefde niet eens meer te worden genomen. Carlos Bacca, Stephane M'Bia, Coke en Kevin Gameiro benutten allemaal hun penalty en leidden daarmee Sevilla naar winst in de Europa League.