Uitblinker Promes zet grote stap naar Brazilië

28 mei 2014, 22:39   Bijgewerkt: 28 mei 2014, 23:25

Quincy Promes lijkt zichzelf met een wervelend optreden een plek in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor het WK in Brazilië te hebben bezorgd. De aanvaller van FC Twente was woensdag met een hattrick goud waard in de EK-kwalificatiewedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Schotland. Daarmee legde hij de basis voor een geflatteerde 1-6 zege.

Oranje-bondscoach Louis van Gaal vertelde eerder deze week dat hij zijn WK-selectie al grotendeels rond heeft. "Ik heb nu twintig spelers in mijn hoofd", liet de oefenmeester weten tijdens het trainingskamp in Portugal. Hoe de laatste drie plekken in het keurkorps worden ingevuld, zou mede afhangen van het EK-kwalificatieduel van Jong Oranje bij Jong Schotland. Jean-Paul Boetius, Quincy Promes, Karim Rekik en Tonny Vilhena, allen lid van de dertigkoppige voorselectie van het grote Oranje, probeerden zich daar in de kijker te spelen.

Dat één van de drie vacante plekken naar Promes gaat, lijkt inmiddels zo klaar als een klontje. De aanvaller van FC Twente maakte woensdag op St. Mirren Park indruk met drie doelpunten, waarvan twee heel fraaie. Promes opende in de 26ste minuut de score na een knappe solo. Een klein kwartier later verdubbelde hij de marge. Dit maal zette de geboren Amsterdammer zijn tegenstander Kevin McHattie met een prachtige aanname in één klap op het verkeerde been, waarna hij overtuigend binnen knalde met rechts. Even later voltooide Promes zijn hattrick, deze keer door raak te schieten bij een counter.

Zodoende ging Jong Oranje rusten met een comfortabele 0-3 voorsprong, maar dat was behoorlijk geflatteerd. De manschappen van bondscoach Albert Stuivenberg waren in de eerste helft een aantal keer goed weggekomen. De beste mogelijkheid van Jong Schotland was voor John McGinn. De speler van St. Mirren raakte vlak na de openingstreffer van Promes de paal.

In de tweede helft kwamen de Schotten in het stuk niet meer voor. De energie bij de thuisploeg was weg, waardoor Jong Oranje kon uitlopen naar vernederende cijfers. Rekik tekende in de vijftigste minuut in de rebound van een corner voor de 0-4, waarna invaller Hakim Ziyech met twee treffers de score opvoerde tot 0-6. Met name het eerste doelpunt van de speler van SC Heerenveen, een volley van buiten het strafschopgebied, mocht er wezen. Stevie May redde in de slotfase de Schotse eer (1-6).

Jong Oranje gaat door de winst samen met Jong Slowakije aan kop in de EK-kwalificatiepoule. Beide landen hebben dertien punten, maar onze landgenoten hebben nog een duel tegoed. Komende dinsdag spelen ze thuis tegen Jong Luxemburg.