Blog vanuit Brazilië: FIFA-bus en het rolletje pepermunt

10 juni 2014, 18:16

De doorgaans glimlachende mensen bij de media-ingang schudden hun hoofd. "No, sir. I'm sorry. Regulations." Ze konden er ook niets aan doen, ze moesten doen wat hen was opgedragen. En dus moest collega Thomas van BNR Nieuwsradio zijn rolletje pepermunt inleveren.

Het rolletje KING mocht het mediacentrum van het Maracana in Rio niet in. Thomas nam er snel nog ééntje uit en gooide het daarna hoofdschuddend weg. In discussie gaan met de vrijwilligers van de FIFA had geen enkel nut. Regels zijn regels. En pepermunt meenemen, dat kon echt niet. Een dag eerder was ik om die reden bijna een flesje water kwijtgeraakt. Het mocht mee naar binnen, maar niet voordat het etiket eraf gehaald was.

Pepermunt en een flesje water, onschuldiger krijg je het niet. Maar alles wat niet afkomstig is van de FIFA, of een merk dat het WK sponsort, is taboe. Een merk dat geen financiële bijdrage levert aan dit WK, mag niet worden gezien binnen de muren van FIFA-land. Aan de ene kant logisch, sponsors betalen enorme bedragen voor exclusiviteit, maar je kan doorslaan. En dat lijkt me het geval als je rolletje pepermunt de prullenbak in moet.

Waar de FIFA komt, verdwijnt de identiteit van het land volledig. Zo is er ook de FIFA-bus, de 'media shuttle', die journalisten van het stadion naar een aantal hotels brengt. In Rio wemelt het van de stadsbussen, die kriskras door elkaar rijden. Het zijn stuk voor stuk krakkemikkige bussen, die als dolle stieren door het verkeer gaan. Je schudt en slingert tijdens zo'n rit met de stadsbus door elkaar en als een verkeerslicht op oranje of nét op rood springt, geeft de chauffeur even gas bij.

Ik voel me iedere keer een beetje opgelaten als ik, middenin volkswijk Lapa, uitstap bij mijn hotel. Je ziet de Brazilianen hoofdschuddend kijken. In de bus ben ik in FIFA-land, buiten weer in het kleurrijke Brazilië, waar alles op de bonnefooi gaat. Iedereen leeft en gaat zijn gang, zonder al te veel vastigheden. Dat sommige Brazilianen zich afzetten tegen dit WK, is niet zo gek. Het contrast tussen Brazilië en FIFA-land kan niet groter zijn.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen