Column: Van Praag bewijst ook zichzelf goede dienst

Ger
11 juni 2014, 16:00   Bijgewerkt: 11 juni 2014, 17:36

Michael van Praag werd dinsdagavond wereldnieuws door frontaal de aanval te zoeken met Sepp Blatter tijdens een UEFA-bijeenkomst in São Paulo. Het valt zeer te prijzen dat de KNVB-voorzitter openlijk de degens kruist met de Zwitser, die ondanks verschillende schandalen op een vijfde termijn als FIFA-baas aast. Maar de kritische noten van de Amsterdammer lijken echter ook een ander doel te dienen.

Blatter is inmiddels 78 jaar oud en heeft al sinds 1998 de leiding over de mondiale voetbalbond. Toch vindt hij het na zestien jaar nog niet genoeg geweest. Vorige maand liet de bejaarde bestuurder tijdens een evenement in Zwitserland optekenen dat hij tot 2019 wil doorgaan. En dat terwijl Blatter en de FIFA zich de laatste jaren van incident naar incident slepen, met momenteel de omstreden toewijzing van het WK in 2022 aan Qatar als blikvanger. Recentelijk meldde de Engelse krant The Sunday Times dat het 'miljoenen documenten' in handen heeft waaruit blijkt dat leden van het uitvoerend comité van de FIFA zich hebben laten omkopen.

Blatter FIFA

Blatter FIFA

"Dit kan echt niet meer. Als je ergens zestien jaar zit, moet je je afvragen of je nog iets toevoegt", zei Van Praag, die ook deel uitmaakt van het UEFA-bestuur, tegen Blatter. "Hervormingen zijn weliswaar ingezet, maar het betreft problemen die ook in uw ambtstermijn zijn ontstaan. Kijkt u wel eens op Twitter? Dan kunt u zien dat er miljoenen mensen tegen u zijn." Van Praag, die samen optrok met voorzitter Greg Dyke van de Engelse FA, kreeg na zijn interventie steun van de Duitse voetbalbond. Volgens de oud-bestuurder van Ajax oogde Blatter 'enorm aangeslagen' na de aanval vanuit de Europese voetbalbond.

Michael van Praag

Michael van Praag

Na de bijeenkomst in São Paulo hield Van Praag de deur naar het voorzitterschap van de FIFA alvast nadrukkelijk open. "Het is niet aan mij. Ik weet ook helemaal niet of ik daar voor gevraagd zou worden. We gaan voorlopig voor Platini", aldus Van Praag tegenover de NOS. De verkiezingen bij de FIFA vinden volgend jaar plaats. Het zou mogelijk het toneel kunnen vormen van een nieuw hoofdstuk in de opmars van de man die in augustus 2008 werd gekozen tot voorzitter van de KNVB, en die in maart 2009 een plek kreeg in het UEFA-bestuur.

Dat Van Praag, verpakt in zijn kritiek op de grootste voetbalbaas, nu tevens een lijntje heeft uitgeworpen naar diezelfde topbaan, is hem vergeven. Na de donkere jaren onder Blatter, waarin de schandalen zich de laatste tijd blijven opstapelen, is een wisseling van de wacht broodnodig. Slechter dan de Zwitser kan Van Praag het in ieder geval onmogelijk doen.

Door: Ger Hensen

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen