Voorbeschouwing: wie wordt er wereldkampioen?

12 juni 2014, 15:14

Het is zover. Vandaag begint het toernooi waar voetbalfans zo lang op gewacht hebben: het wereldkampioenschap in Brazilië. Het gastland opent het toernooi om 22.00 uur Nederlandse tijd met een wedstrijd tegen Kroatië, een dag later speelt Oranje zijn eerste duel tegen Spanje. Hoog tijd om op zoek te gaan naar een antwoord op die ene, belangrijke vraag: wie wordt er wereldkampioen?

De topfavorieten

Vier landen beginnen aan dit toernooi in de wetenschap dat alles minder dan de titel een teleurstelling zou betekenen. De eerste grote favoriet is natuurlijk Spanje, titelhouder en winnaar van de afgelopen twee EK's. Opvallend is dat de selectie nog in grote lijnen gelijk is aan de groep van de voorgaande toernooien, bondscoach Vicente del Bosque heeft de afgelopen jaren amper 'doorgeselecteerd'. Hierdoor bestaat het risico dat Spanje voorspelbaar geworden is en dat de ploeg minder hongerig naar succes is dan andere landen. Maar dat Spanje meer dan genoeg kwaliteit in huis heeft om het toernooi opnieuw te winnen, staat vast.

Ook Duitsland en Argentinië worden tot de topfavorieten gerekend. Zeker de Duitsers hebben een selectie om van te watertanden, volgens kenners is dit misschien wel de beste Duitse selectie ooit. Het enige manco: de ploeg heeft met de oude Miroslav Klose maar één pure spits meegenomen. Coach Joachim Löw heeft diverse andere spelers die op deze plek kunnen spelen, maar dat zijn van nature meer middenvelders. Het zwakke punt van Duitsland kan zijn dat het op cruciale momenten geen 'killer' heeft, een speler die de ballen erin trapt.

Die spelers heeft Argentinië natuurlijk wel, in overvloed zelfs. Lionel Messi is de grote blikvanger, maar ook teamgenoten Gonzalo Higuaín, Sergio Agüero en Ezequiel Lavezzi weten als geen ander hoe ze een doelpunt moeten maken. Het zwakke punt van de ploeg ligt achterin, want de verdedigers en keepers zijn zeker niet allemaal van wereldklasse. Dat is dit toernooi de achilleshiel van de Argentijnen. Leuk detail: Messi is met zijn 26 jaar exact even oud als Diego Maradona, toen hij zijn land in 1986 naar de wereldtitel schoot.

De outsiders

Ook Portugal, België en Nederland mogen worden geschaard in het rijtje outsiders. Bij de Portugezen draait het vooral om één man, Cristiano Ronaldo. Is hij in vorm, dan kan het land van iedereen winnen. Dat is direct ook het zwakke punt van Portugal, want zonder Ronaldo blijft er niet veel over. Nederland en zeker België zijn minder afhankelijk van één man. België is vooral een goed collectief, met in iedere linie spelers van internationale klasse. De Belgen hebben het getroffen met de loting en zijn ingedeeld in een relatief simpele groep, daarna wacht mogelijk Duitsland of Portugal. Dan zal blijken hoe goed deze Belgische ploeg echt is.

{image[295497][left-half][]}Nederland, tot slot, is natuurlijk de vice-wereldkampioen van vier jaar geleden. Op basis daarvan wordt nu door de internationale voetbalwereld opnieuw een en ander verwacht van Oranje, maar de vraag is of dat reëel is. Bondscoach Louis van Gaal heeft lef getoond door het mes in de selectie van het EK 2012 te zetten en kiest voor veel jonge, onervaren internationals. Dat kan goed uitpakken, maar op papier heeft Oranje minder kwaliteit in huis dan andere favorieten of outsiders.

De verrassingen

Ze zijn er ieder toernooi, de verrassingen. In 2010 waren dat Uruguay en in mindere mate Ghana, in 2006 schopte Oekraïne het opvallend ver en in 2002 stegen Zuid-Korea en Turkije boven zichzelf uit. Wie een gokje wil wagen in zijn WK-pool, doet er goed aan om ditmaal vooral Japan en Ecuador door te laten rollen. Japan heeft alles in zich om dé sensatie van het toernooi te worden, de Aziaten beschikken over uitstekende spelers en zijn in een relatief eenvoudige poule beland. Ecuador heeft ook geluk gehad met de loting en bewees tijdens oefenwedstrijden voorafgaand aan dit WK dat het lastig te verslaan is. Bovendien is het team gewend aan het klimaat in Zuid-Amerika, wat een belangrijk voordeel kan zijn ten opzichte van groepsgenoot Zwitserland.

Wie wordt er wereldkampioen?

Nog nooit won een Europees land een wereldkampioenschap dat gehouden werd in Noord-, Midden- of Zuid-Amerika. Dat is geen toeval, want de weersomstandigheden zijn heel anders dan in Europa. Niet voor niets liet bondscoach Louis van Gaal van Oranje in aanloop naar het WK geen gelegenheid onbenut om te stellen dat zijn spelers topfit moesten zijn. Wie conditioneel niet helemaal honderd procent is, legt het af. Zeker tegen spelers uit Zuid-Amerikaanse landen, die het gewend zijn om in dergelijke omstandigheden te spelen.

In de top worden wedstrijden vaak beslist op details, één procentje meer of minder. Kwalitatief ontlopen de topfavorieten Spanje, Brazilië, Duitsland en Argentinië elkaar niet veel, maar de omstandigheden in het gastland kunnen ervoor zorgen dat de twee landen uit Zuid-Amerika net even wat voordeel hebben. Een finale Brazilië-Argentinië behoort tot de mogelijkheden als beide landen hun groep winnen. Het zou prachtig zijn, een strijd om de wereldtitel in Maracana tussen de twee Zuid-Amerikaanse aartsrivalen. Met het gastland als winnaar.

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen