Brazilië wint met 3-1, maar overtuigt nog niet

12 juni 2014, 23:59   Bijgewerkt: 13 juni 2014, 00:36

De kop is eraf. De eerste wedstrijd van het WK is gespeeld en voor het organiserende land zijn de eerste drie punten binnen. Maar topfavoriet Brazilië speelde niet zoals vorig jaar tijdens de Confederations Cup. De ploeg won uiteindelijk met 3-1 van Kroatië, maar had daar wel wat hulp bij nodig. Al vroeg in de wedstrijd kwamen de bezoekers op 0-1, waarna de Brazilianen flink hun best moesten doen om het goed te maken.

Voor de toeschouwers en het hele land was dit natuurlijk niet wat verwacht werd, maar wie anders dan Neymar zorgde voor de eerste Braziliaanse goal. De sterspeler, die iets voor zijn treffer geel had gekregen, plaatste zijn schot achter doelman Pletikosa. Echt onhoudbaar leek het schot niet, maar veel beter had Neymar de bal niet kunnen plaatsen. Via de paal rolde de bal in het net.

Met 1-1 stond er nog steeds een stand op het scorebord waarmee vooral Kroatië tevreden was. Maar na de hervatting kon Brazilië niet doorstoten. De ploeg had moeite met Kroatië, dat totaal niet onder de indruk leek van de sfeer en grote namen. De bezoekers tikten soms lang rond op de helft van de Brazilianen en hadden het achterin niet of nauwelijks lastig.

En zo won Brazilië de openingswedstrijd van het WK. Sprankelend was het allemaal niet, maar mede dankzij de hulp van de scheidsrechter is de eerste horde voor de Brazilianen genomen. Oscar zorgde in de blessuretijd nog wel voor een mooi slotakkoord. Hij tikte de bal met de punt van de voet in de goal en besliste daarmee het duel.

Drie punten voor het gastland, maar we zagen in de eerste wedstrijd ook verschillende nieuwe dingen. Het was niet nodig, maar toch besloot de regie te laten zien hoe de doellijntechniek werkt. Daarbij werd bij vrije trappen de muur op de goede plaats gezet door middel van een witte lijn, die door de scheidsrechter op het veld gezet wordt.

Het WK is nu echt begonnen en morgen wordt Oranje in het diepe gegooid. Om 21.00 uur speelt Nederland tegen titelverdediger Spanje, in Salvador de Bahia.