ORANJE ZET WERELDKAMPIOEN TE KIJK: 1-5

13 juni 2014, 22:51   Bijgewerkt: 14 juni 2014, 01:38

Soms zijn er wedstrijden op een groot eindtoernooi die te mooi zijn om waar te zijn. Spanje-Nederland, op het WK van 2014, is er zo eentje. Het begin was moeizaam en Spanje kwam via een omstreden strafschop op voorsprong, maar daarna veranderde alles wat Oranje aanraakte in goud. Robin van Persie en Arjen Robben scoorden weergaloos, Stefan de Vrij en nogmaals Van Persie en Robben maakten het feest compleet. Spanje-Nederland, de wereldkampioen tegen de jonkies van Van Gaal, eindigde vrijdag in Salvador in 1-5. Fantastisch.

Het kón. Dat wist coach Louis van Gaal zeker, liet hij weten tijdens zijn perspraatje een dag voor de wedstrijd. Oranje kon voor een stunt zorgen, als het bij balbezit van Spanje compact zou blijven en in de omschakeling toe zou slaan. Dat was, in het kort, het plan. In theorie, maar Van Gaal benadrukte dat het afwachten was hoe het in praktijk zou gaan. Hoe zou zijn onervaren ploeg zich houden onder weerstand van de wereldkampioen?

Aanvankelijk niet heel goed. Veel van de jonge en onervaren Oranje-internationals maakten foutjes, foutjes die je je niet kan permitteren. Als Oranje even slordig was en balverlies leed, werd Spanje meteen gevaarlijk. Hoewel de eerste kans van de wedstrijd voor Wesley Sneijder was- zijn schot werd door Iker Casillas met zijn vuist uit het doel gehouden- was het woord daarna aan de mannen van coach Vicente del Bosque. Spanje drukte en kwam een aantal keer gevaarlijk voor het doel van Jasper Cillessen, maar een doelpunt bleef uit. Tot de 27ste minuut.

Oranje kwam er in de fase rond deze treffer even niet meer uit en ontsnapte dankzij Cillessen aan de 2-0. De keeper wist een lobje van David Silva met een fraaie reflex naast te tikken. Een cruciale redding, want even later was het plotseling gelijk. Daley Blind had op links ruimte om een voorzet te geven en legde de bal op geniale wijze op het hoofd van Robin van Persie, die in een oogwenk zag dat Casillas een paar meter voor zijn goal stond. Met een heerlijke snoekduik kopte de spits de bal precies over de keeper heen, tegen de touwen.

Oranje won niet alleen van Spanje, het zette de Europees- en wereldkampioen op fantastische wijze te kijk. De wereld is gewaarschuwd, het kan wel eens een prachtige en oranjegekleurde voetbalzomer worden.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen