Swingend Duitsland vernedert Portugal-tiental

16 juni 2014, 19:53   Bijgewerkt: 16 juni 2014, 21:01

Titelfavoriet Duitsland heeft maandagavond laten zien in topvorm te zijn. In de kraker tegen Portugal was Die Mannschaft oppermachtig en wonnen de Duitsers met 4-0. Man van de wedstrijd werd Thomas Müller: hij maakte drie treffers. In een zonnig Salvador scoorde Mats Hummels de andere goal. De Portugezen speelden een groot deel van de wedstrijd met tien man, nadat Pepe in de eerste helft weg werd gestuurd na het geven van een kopstoot.

Duitsland startte dit WK, na een goede kwalificatiereeks, als één van de grote favorieten. Toch waren er ook twijfels, vooral omdat Joachim Löw maar één echte spits heeft meegenomen. Waar Duitsland leunt op een sterk collectief, draait bij Portugal bijna alles om één man: Cristiano Ronaldo. Juist bij Ronaldo speelden recentelijk fysieke klachten op, maar gelukkig voor de Portugezen kon hij gewoon in de basis beginnen in Salvador.

Ook met Ronaldo in het team werd de wedstrijd tegen Duitsland een zware dobber voor de Portugezen. De Duitsers namen direct de regie over de wedstrijd in handen door in een hoog tempo combinatievoetbal te spelen. Na een aantal speldenprikken kregen de Duitsers in de elfde minuut een buitenkansje: nadat Mario Götze onderuit werd getrokken in het strafschopgebied door Joao Pereira mocht Thomas Müller vanaf de penaltystip voor de 1-0 tekenen. Een lage harde knal in de linkerhoek was keeper Rui Patricio te machtig.

Tot overmaat van ramp verloren de Portugezen spits Hugo Almeida door een blessure, en daarna ook nog verdediger Pepe na een rode kaart. Pepe raakte in een duel Thomas Müller in het gezicht, waarna de Duitser theatraal ging liggen. Dat kon de verdediger niet waarderen, die Müller direct opzocht en een kopstootbeweging richting hem maakte. Scheidsrechter Mazic kon niets anders dan Pepe naar de kleedkamer te sturen.

Thomas Müller kroonde zichzelf in de tweede helft tot man van de wedstrijd. Hoewel de ploeg van Löw duidelijk gas terug nam in het tweede bedrijf werden alsnog kansen gecreëerd. Deze waren niet aan Götze en Özil besteed, maar wel aan Müller. Tien minuten voor tijd scoorde hij van dichtbij na een fout van keeper Patricio.

In de komende wedstrijden tegen de VS en Ghana zijn er nog genoeg punten te behalen voor de Portugezen om de zeperd tegen Duitsland te doen vergeten. De Duitsers zitten op rozen in groep G en hebben zichzelf duidelijk geprofileerd als titelkandidaat.