Blog vanuit Brazilië: Roy Donders en de churrascaria

18 juni 2014, 12:00

Het was dinsdag een uur of 16.00, Braziliaanse tijd, toen Louis van Gaal en Wesley Sneijder de perszaal van het Estádio Beira-Rio verlieten. De persconferentie voor de wedstrijd tegen Australië zat erop en dus stroomde een uur of twee later, toen de meeste voorbeschouwingen op Australië-Nederland geschreven waren, ook het mediacentrum van het stadion in Porto Alegre leeg. Het werk zat erop.

Heel veel van de stad had ik, tot dat moment, nog niet gezien. Maandagavond was ik van Rio de Janeiro naar Porto Alegre gevlogen en toen ik aankwam, was het al tijd om mijn hotel op te zoeken en te slapen. De ochtend erna moest ik vroeg naar het stadion voor de persconferentie van de Australische bondscoach Ange Postecoglou, de training van zijn ploeg en later ook de training en persconferentie van Oranje. Maar toen dat klaar was en alle artikelen geschreven waren, was het tijd om Porto Alegre te verkennen.

Voor vertrek naar Brazilië had ik één ding in mijn oren geknoopt: ik moest, vooral in Porto Alegre, op zoek naar een 'churrascaria'. Dat zijn typisch Braziliaanse grill- en barbecue-restaurants, vooral befaamd in deze streek van het land, waar obers met enorme spiezen vlees langs je tafel komen. En dus zetten we koers naar de 'Mercado Público' van Porto Alegre, de centrale markt. Daar zou een dergelijk restaurant wel te vinden zijn.

Niet, dus. Het enige wat we vonden vlakbij de verder gesloten markt, was een Nederlands dweilorkest. De band, onder de naam 'Factor 12', stond te spelen op een plein. Dit tot enthousiasme van de Braziliaanse bevolking én de militaire politie, die het geheel moest beveiligen. De militairen namen, lachend, een foto van de maffe Hollanders die de hoempapa-versie van Tina Turner's hit 'river deep, mountain high' ten gehore brachten.

Roy Donders

Roy Donders

Deze churrascaria bracht niet alleen eten, ook entertainment. Dansers, danseressen en een man met een soort diabolo zorgden voor vertier. Vermakelijk, maar de hoofdact moest nog komen. Daarvoor zorgden de gasten, want ook de mannen van Factor 12 hadden deze churrascaria gevonden. En toen de Hollandse muzikanten hun portie vlees achter de kiezen hadden en de Braziliaanse entertainers opgehoepeld waren, werden de instrumenten erbij gepakt. En net zoals enkele uren eerder op het plein nabij de Mercado Público, vonden de Brazilianen het prachtig. Zelfs het personeel van de churrascaria zette het bonte, oranje gezelschap op de foto en ook de aanwezige Australiërs konden de Hollandse blaaskapel wel waarderen.

Plotseling bleek zich tussen de aanwezige Nederlanders ook de enige echte stylist van het zuiden te bevinden. Huispakkenkoning en reality-ster Roy Donders had vanuit Broekhoven ook de weg naar de churrascaria in Porto Alegre gevonden en voorzag de blaaskapel van wat vocale ondersteuning.

Blaaskapel Factor 12, Roy Donders, een groep Nederlanders een een plukje Australiërs die samen swingen op een hoempapa in een churrascaria in Porto Alegre: zoiets kan alleen op een WK voetbal.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen