Het rapport van het Nederlands elftal tegen Australië

19 juni 2014, 16:00

De buit is binnen, Oranje is zeker van een plek in de volgende ronde. Tegen Australië was het spel niet altijd even fraai, maar het resultaat was prima (2-3). En omdat Chili enkele uren later van Spanje won, is plaatsing voor de achtste finale een feit. Maar welke internationals kunnen terugkijken op een goede wedstrijd tegen Australië en wie vielen door de mand? De rapportcijfers van een enerverend voetbalmiddagje.

Jasper Cillessen: 5

Aan de tegendoelpunten, een fantastische volley van Tim Cahill en een penalty van Mile Jedinak, kon hij niets doen. Maar goed was het optreden van Jasper Cillessen tegen Australië niet. De keeper maakte in de opbouw vaak verkeerde keuzes en was één van de redenen van het feit dat het zo moeizaam ging bij Oranje.

Daley Blind: 6

Bruno Martins Indi: 6

Geen idee wat hij Tim Cahill misdaan had, maar Bruno Martins Indi had het vanaf het begin van de wedstrijd aan de stok met de routinier. Een eerste 'kegel' van Cahill had geen gevolgen, de tweede wel. Martins Indi bleef roerloos liggen, heeft een hersenschudding opgelopen en mist minimaal één wedstrijd. Vervelend voor hem én Oranje, want veel alternatieven voor die positie heeft coach Louis van Gaal niet.

Ron Vlaar: 6,5

Stefan de Vrij: 6

Oranje kwam in de eerste helft soms niet onder de druk van Australië uit en dat kwam mede omdat Stefan de Vrij in balbezit matig speelde. Hij speelde vaak de lange bal- die regelmatig niet aankwam- en koos te weinig de snelle, makkelijke oplossing. Verdedigend speelde De Vrij wel prima.

Daryl Janmaat: 5

De zwakste schakel achterin was Daryl Janmaat. Aan de strafschop kon hij weinig doen, hij kreeg de bal tegen zijn arm geschoten, maar zowel verdedigend als aanvallend bracht de Feyenoorder niet genoeg.

Nigel de Jong: 8

Jonathan de Guzman: 6

Speelde een onopvallende wedstrijd. Dat hoeft niet erg te zijn, als dienende speler kan je ook gaten dichten in dienst van anderen, maar voetballend bracht De Guzman net even te weinig. Hij heeft nog niet bewezen dat hij op die positie veel beter is dan bijvoorbeeld Jordy Clasie of Georginio Wijnaldum.

Wesley Sneijder: 6

Voor rust bracht Wesley Sneijder te weinig. Als hij de bal kreeg, waren zijn passes niet zuiver genoeg om Arjen Robben of Robin van Persie in stelling te brengen. Na rust ging dat beter, waardoor hij toch nog een bescheiden voldoende scoort. Maar een echt goede wedstrijd speelde de spelmaker van Galatasaray niet.

Arjen Robben: 7

Robin van Persie: 6,5

Hetzelfde kan gezegd worden van Robin van Persie. Ook de aanvaller van Manchester United kwam tegen de Aussies minder in het stuk voor dan hij zelf gehoopt zal hebben, maar hij benutte wel de enige echte kans die hij kreeg. Minpunt: zijn gele kaart. Hij is daardoor geschorst voor de laatste wedstrijd tegen Chili, waarin groepswinst op het spel staat. Twee gele kaarten in twee wedstrijden is niet slim voor een aanvaller.

Memphis Depay: 8

Veel beter dan dit kan je het als invaller niet doen. Memphis Depay kwam vlak voor rust in de ploeg bij Oranje, dat vervolgens overstapte op 4-3-3. De PSV'er maakte vanaf de linkerkant acties, gaf de assist bij de 2-2 van Robin van Persie en scoorde zelf het winnende doelpunt. Geweldige invalbeurt.

Georginio Wijnaldum en Jeremain Lens speelden te kort om voor een beoordeling in aanmerking te komen. Wijnaldum verving De Guzman, Lens kwam vlak voor tijd in de ploeg voor Van Persie.