Blog vanuit Brazilië: Oranje heeft het toch weer geflikt

19 juni 2014, 16:21

Het wereldkampioenschap 2014 is pas een week oud, maar Nederland is nu al zeker van een plek in de achtste finale. Wie dat zeven dagen geleden voorspeld had, was ongetwijfeld voor gek verklaard. Maar door de overwinningen op Spanje en Australië behoort Oranje 'gewoon' weer tot de laatste zestien.

Als het goed gaat, wordt het verleden snel vergeten. Na de show in Salvador tegen Spanje (5-1) liep het halve land de polonaise en werd geroepen dat we wel even wereldkampioen konden worden. Maar weet iedereen ook nog wat er half maart gezegd werd, nadat duidelijk was dat Kevin Strootman het WK door een blessure zou missen? Nederland hoefde, zo luidde de publieke opinie, eigenlijk niet eens naar Brazilië af te reizen. Het had daar helemaal niets te zoeken en zou met deze selectie kansloos zijn tegen toplanden als Spanje en Chili.

Tijdens de wedstrijd tegen Australië werd volop gemopperd op Oranje, terecht ook. Het spel was niet best, vooral in de eerste helft. Zeker niet als je het optreden tegen Spanje als standaard neemt, maar dat is niet reëel. Toen lukte alles en steeg de ploeg boven zichzelf uit. Afgaande op de oefenduels voor het WK, kwam het optreden tegen Australië dichter bij het 'basisniveau' van deze groep. Spanje is niet de norm, dat was een uitschieter.

Oranje generaal

Oranje generaal

Acht dagen geleden gingen veel mensen ervan uit dat Oranje na twee of maximaal drie duels klaar zou zijn op dit WK. Toch heeft de ploeg van coach Louis van Gaal het gewoon weer geflikt, we zijn door naar de tweede ronde. Gezien alles wat er de afgelopen twee jaar, inclusief het EK in Polen en Oekraïne, gebeurd is, kan je zeggen dat het toernooi voor Oranje nu al bijna geslaagd is. Oranje heeft, na 2012, zijn glans weer terug.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen