Frankrijk rekent in doelpuntenfestijn af met Zwitsers

20 juni 2014, 22:59

Frankrijk heeft Zwitserland een hard pak slaag gegeven. Les Blues rekenden in Salvador, waar Oranje vorige week Spanje versloeg, overtuigend af met een zwak Zwitserland: 5-2. Olivier Giroud kopte Frankrijk na zeventien minuten op voorsprong, Blaise Matuidi scoorde nog geen minuut later de tweede Franse treffer. Ook Mathieu Valbuena, Karim Benzema en Moussa Sissoko vonden zichzelf terug op het scorebord. Blerim Dzemaili en Granit Xhaka redden de eer voor de Zwitsers. Door de ruime overwinning is Frankrijk zo goed als zeker van de volgende ronde op het WK, Zwitserland moet de wonden likken en vol aan de bak in de laatste groepswedstrijd.

De Franse bondscoach Didier Deschamps verraste met het passeren van supertalent Paul Pogba in de basiself. Ook Antoine Griezmann, tegen Honduras nog basisklant, begon op de bank. Deschamps gaf de voorkeur aan Moussa Sissoko en Olivier Giroud. De keuze van Deschamps wierp al in de zeventiende minuut zijn vruchten af. Giroud kopte knap raak uit de eerste hoekschop van de wedstrijd: 1-0. De kopstoot van de spits van Arsenal werd nog aangeraakt door doelman Diego Begnalio, die zijn hand echter niet goed genoeg tegen de bal kon krijgen.

De middenvelder schoot raak op aangeven van Benzema, die acht minuten later de kans op de derde liet liggen. De aanvaller werd in het strafschopgebied aangetikt en arbiter Björn Kuipers wees gedecideerd naar de stip. Benzema benutte het buitenkansje echter niet en faalde vanaf elf meter. Frankrijk liet zich niet van de wijs brengen en scoorde kort voor rust wél de derde treffer. Het was typerend dat de Fransen dat uit nota bene een hoekschop van de Zwitsers deden. De ploeg schakelde razendsnel om na de corner en brachten de bal bij de uitstekend spelende Giroud, die de meegekomen Mathieu Valbuena een niet te missen kans schonk bij de tweede paal: 3-0.

De treffer van Dzemaili was niet de laatste treffer van de avond. Ook Granit Xhaka vuurde nog raak. De middenvelder nam een bal in de zestien op de slof en bepaalde daarmee de eindstand op 5-2. Het betekende een positief einde voor de Zwitsers op een verder zeer teleurstellende avond. Door de ruime zege is Frankrijk zo goed als zeker van de volgende ronde. Zwitserland staat tweede, maar kan Ecuador of Honduras nog langszij zien komen.