Blog vanuit Brazilië: Louis maakt zich om verkeerde dingen druk

23 juni 2014, 11:31

Brazilië speelt zijn laatste groepswedstrijd op dit wereldkampioenschap ná Oranje. Dat is op zich opvallend, aangezien de Brazilianen in Groep A zitten en Nederland in Groep B en het thuisland tot dusver telkens vóór Oranje speelde, maar geen nieuws. Het wedstrijdschema staat al een maand of zes vast.

Bondscoach Louis van Gaal maakte zich zondag in São Paulo nogal boos om het feit dat de poule van de Brazilianen pas eindigt, nadat duidelijk geworden is wat de eindstand van Groep B is. In theorie zou Brazilië dus kunnen 'kiezen' tegen wie het wil spelen in de achtste finale, het Nederlands elftal of Chili.

Je kan het gek vinden dat Groep B later eindigt dan Groep A, maar ergens is het ook volkomen logisch. Het WK vindt plaats in Brazilië en we hebben hier te maken met vijf uur tijdsverschil. Als Groep A eerder gespeeld zou worden dan Groep B, was de aftrap van Brazilië-Kameroen om 13.00 uur lokale tijd. Op een maandag. Dat is niet bepaald 'prime time' en op zijn zachtst gezegd niet heel handig voor werkend en schoolgaand Brazilië. Door de wedstrijden van Groep A en B even om te draaien, was het probleem opgelost. De wedstrijd van Oranje is op een voor Europa prima tijd, 18.00 uur in Nederland, en Brazilië trapt op 17.00 uur lokale tijd af. Iedereen blij.

Van Gaal maakte zich zondag niet alleen boos op het speelschema, maar ook over het niveau van de arbitrage ("Twee onterechte strafschoppen tegen gehad") en Nederlandse media, die opnames hadden gemaakt van een besloten training. Van Gaal was zelfs pissig over het feit dat hij een persconferentie moest geven vóór de laatste training, in plaats van erna. En dat terwijl dit altijd het geval is voor de, op papier, 'thuisspelende' ploeg.

Het lijkt er een beetje op dat Van Gaal zich druk maakt om de verkeerde dingen, zaken waar hij geen invloed op heeft. Hij zou vooral bezig moeten zijn met Oranje en de, op zijn zachtst gezegd, opmerkelijke opstelling die hij voor het duel met Chili uit de hoge hoed lijkt te toveren. Want waarom ineens aanvallend spelen tegen een ploeg die Van Gaal zelf beschrijft als 'de zwaarste tegenstander' in deze groep, een team dat bovendien aanvallend voetbal speelt? Waarom gooit hij juist dan, terwijl een punt genoeg is voor groepswinst, het 5-3-2 overboord? En waarom kiest hij voor Dirk Kuyt voorin en niet voor Klaas-Jan Huntelaar, die donderdag op de training uit alle hoeken raak schoot? Op die vragen hebben we nog geen antwoord, wel weten we dat Van Gaal niet blij is met de FIFA, de arbitrage en de media. Maar daar hebben we niets aan, als zometeen afgetrapt wordt tegen Chili.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen