Cruijff kritisch over Oranje: "Het voetbal is pover"

Ger
23 juni 2014, 08:43

Johan Cruijff ziet de plaatsing van Oranje voor de volgende ronde op het WK als een knappe prestatie. De legendarische nummer 14 is echter wel kritisch over de manier waarop bondscoach Louis van Gaal het elftal laat voetballen.

"Als je de twee wedstrijden van Oranje analyseert, dan kom je tot een tweeledige conclusie: plaatsing voor de achtste finales is een enorm succes, maar het voetbal is pover", aldus Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Vanwege het moeten bereiken van de volgende ronde hebben we voor een keer de manier van voetballen door de vingers gezien, maar het is duidelijk dat dit geen navolging kan krijgen."

De oud-topvoetballer stelt vast dat Oranje met een 5-3-2-systeem problemen heeft om fatsoenlijk op te bouwen. "Er staan drie verdedigers in het centrum en daarvoor lopen twee middenvelders die als halve verdedigers voetballen. Dus word je gedwongen via de backs op te bouwen, maar die lopen na tien meter al tegen de backs van de tegenpartij aan en moeten meestal over de schouder kijken of de bal eraan komt."

"Daarom wordt iemand als Wesley Sneijder gedwongen om de bal te halen, waarna hij meteen ook weer bij moet sluiten. Dat verklaart ook dat hij de meeste kilometers aflegt. Zo speelt Sneijder buiten zijn kwaliteit en dat is zonde", zegt Cruijff. "De enige twee die doen wat ze moeten doen zijn Robin van Persie en Arjen Robben. En dat doen ze fantastisch."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen