Invallers bezorgen Oranje derde zege en groepswinst

23 juni 2014, 19:57

Nederland is als eerste geëindigd in Groep B van dit WK. Dat is het goede nieuws na een verder weinig verheffende voetbalmiddag in São Paulo. In de laatste groepswedstrijd tegen Chili viel lang vrijwel niets te beleven, maar door late doelpunten van invallers Leroy Fer en Memphis Depay won Oranje met 2-0. De ploeg speelt hierdoor op zondag 29 juni in de achtste finale tegen de nummer twee van Groep A.

Een wedstrijd om lang over na te praten was Nederland-Chili niet, allesbehalve dat. De meeste fans zullen het duel het liefst zo snel mogelijk vergeten. De wedstrijd was geen reclame voor Oranje of voetbal in het algemeen.

Vooral in balbezit was het- niet voor het eerst- onder de maat was de ploeg in het oranje liet zien. Coach Louis van Gaal had ervoor gekozen om Dirk Kuyt op links te zetten, waar hij de Chileense rechtsback Mauricio Isla op moest vangen. Dat plan werkte aardig en aanvallend kon Chili amper een vuist maken, maar Oranje stelde daar veel te weinig tegenover. Een individuele actie van Arjen Robben vormde het hoogtepunt van een verder weinig enerverende helft. De aanvoerder van Oranje denderde het halve veld over, maar schoot net voorlangs.

Chili leek, net zoals Oranje, weinig zin te hebben om er een mooie voetbalmiddag van te maken. Vooraf werd de Zuid-Amerikaanse ploeg door Van Gaal geroemd om zijn offensieve en attractieve speelwijze, maar die was in São Paulo nergens te bekennen. Chili had de bal, maar bleek een soort tandeloze tijger. Uit niets bleek dat de Chilenen per se wilden winnen, iets dat noodzakelijk was om de groep te winnen. En dat terwijl bij een tweede plaats in de groep waarschijnlijk Brazilië wacht in de volgende ronde, een ploeg waarvan Chili al drie keer verloor in de achtste finale van een WK.

Naarmate het eindsignaal vorderde bracht de Chileense coach Jorge Sampaoli aanvallende wissels in de ploeg om een doelpunt te forceren, maar het omgekeerde gebeurde. Leroy Fer, vlak daarvoor in het veld gekomen als vervanger van Wesley Sneijder, kopte raak uit een voorzet van rechtsback Daryl Janmaat. Een andere invaller, Memphis Depay zorgde in blessuretijd voor het slotakkoord door op aangeven van Robben 2-0 te maken.

Oranje swingde niet in São Paulo, maar boekte wel weer het resultaat waar het op hoopte. Nu op naar Fortaleza, waar op zondag 29 juni waarschijnlijk Mexico of Kroatië de tegenstander is in de achtste finale.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen