Blog vanuit Brazilië: counterend naar de titel, ik teken ervoor

25 juni 2014, 10:00   Bijgewerkt: 24 juni 2014, 19:17

Na de wedstrijd tegen Chili sprak een journalist uit Israël me aan. Hij vroeg me wat ik vond van Oranje en dan met name de manier waarop de ploeg van bondscoach Louis van Gaal voetbalt. Volgens hem was het 'anti-totaalvoetbal', wat Nederland liet zien op dit wereldkampioenschap. De speelwijze staat, zo vindt hij, volledig haaks op alles waar het Nederlandse voetbal voor staat en waar het befaamd om is.

De man uit Israël kan daar best gelijk in hebben. De Hollandse school staat voor attractief, aanvallend en dominant voetbal met vleugelaanvallers. Voor druk zetten op de tegenstander en een goed verzorgde opbouw van achteruit. Eigenlijk voldoet de huidige ploeg aan niet één van die kenmerken. Hoewel, attractief was het tegen Spanje wel degelijk. De tweede helft, waarin de wereldkampioen weggetikt werd, was heerlijk.

Voetbalpuristen uit binnen- en buitenland vinden het maar niets, wat Oranje doet. Zo hoort Nederland zich niet te presenteren, redeneren ze. Dat Oranje in drie wedstrijden negen punten gepakt heeft en tien keer gescoord heeft, lijkt minder belangrijk te zijn. Het gaat voor veel mensen om de uitvoering, niet om het resultaat. Liever mooi verliezen dan lelijk winnen.

Als Nederland één ding goed kan, is het mooi verliezen. Te vaak speelde Oranje op toernooien het beste voetbal, maar won het niet. Vergelijk dat eens met Duitsland, dat de WK's van 1954, 1974 en 1990 won zonder te imponeren. In 1954 was Hongarije de beste, twintig jaar later Oranje en in 1990 blonk niemand uit. Maar drie keer was het feest in Duitsland, want die ploeg ging met de hoofdprijs aan de haal. Het land draagt de drie sterren op de borst met trots, en terecht. Drie keer wereldkampioen worden, dat is iets om trots op te zijn.

In schoonheid ten onder gaan kan Nederland als de beste, dat weten we allemaal wel. Mogen we dan nu één keer lelijk winnen? Waarom zou je dat níet doen, als je voorin twee spelers van wereldklasse hebt lopen die optimaal renderen in dit systeem? Alleen omdat we vast moeten houden aan de ooit heilig verklaarde Hollandse school? Wat mij betreft blijft Oranje lekker counteren. Counterend naar de wereldtitel, ik zou het prachtig vinden. Die Hollandse school komt de volgende keer wel weer, als we die eerste ster op de borst hebben.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen